Nejlépe se žije v Praze
a v Plzeňském kraji

Nejlépe se žije v Praze
a v Plzeňském kraji

8. 11. 2013

Nejlepším místem pro život v Česku je Praha. Další oblastí, kde se žije nejlépe, je Plzeňský kraj a na třetím místě je Královéhradecký kraj. Nejhůře dopadly Moravskoslezský a Ústecký kraj. Vyplývá to z výsledků výzkumu agentury Datank. Organizátoři vedle statistických dat zkoumali názory 1400 respondentů z celé země a 18 odborníků. Loni zvítězil Královéhradecký kraj.

Hlavní město vynesly do čela žebříčku pracovní podmínky, kvalitní vzdělání, nejrozvinutější infrastruktura a dostatek kulturních příležitostí. "V Praze je výborná infrastruktura, ale i pracovní podmínky, které jsou podle průzkumu mezi veřejností vnímány jako vůbec nejdůležitější oblast. Vysoce nadprůměrné výsledky má Praha také v oblastech občanská společnost a tolerance, zdravotnictví nebo v možnostech trávení volného času," uvedl analytik Datanku Ondřej Pivoňka.

Na druhou stranu Praha propadla v hodnocení bezpečnosti a životního prostředí, i když aktuální data ukazují v této oblasti pozitivní posun. "Například znečištění ovzduší snížila Praha meziročně o téměř 30 procent," upozornil analytik. Metropole si za to vysloužila v letošním ročníku titul Skokan roku, o kterém rozhodovali pouze odborníci.

Na dalších místech v anketě Skokan roku skončil Liberecký kraj za snížení konkurence na pracovním trhu a Jihočeský kraj za největší snížení počtu nezaměstnaných lidí do 24 let.

Cílem projektu Místo pro život je zmapovat kvalitu života v krajích Česka a iniciovat diskusi o skutečných hodnotách, které Češi vyznávají. Výzkum hodnotí oblast péče o děti a vzdělávání, zdravotnictví a sociální sféry, pracovních podmínek, volnočasových aktivit a turismu, rozvoje infrastruktury, bezpečnosti, občanské společnosti a tolerantnosti, ekologie a přírody.

 

Výsledky výzkumu Místo pro život
pořadí 2013/2012
1. Praha/Královéhradecký kraj
2. Plzeňský kraj/Praha
3. Královéhradecký kraj/Plzeňský kraj
4. Liberecký kraj/Jihočeský kraj
5. Zlínský kraj/Vysočina
6. Vysočina/Liberecký kraj
7. Jihočeský kraj/Zlínský kraj
8. Karlovarský kraj/Pardubický kraj
9. Jihomoravský kraj/Karlovarský kraj
10. Pardubický kraj/Jihomoravský kraj
11. Olomoucký kraj/Středočeský kraj
12. Středočeský kraj/Olomoucký kraj
13. Ústecký kraj/Ústecký kraj
14. Moravskoslezský kraj/Moravskoslezský kraj

Pramen: Datank

životní úroveň
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Ten svůj, Olomoucký, bych za žádný jiný nevyměnila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...