Račický kanál, Roudnice
a památná hora Říp

Račický kanál, Roudnice
a památná hora Říp

18. 4. 2012

Nastalo jaro, i když to zatím tak moc nevypadá. Možná za oknem kanceláře, když dovnitř svítí sluníčko. Ale nic naplat, i při studeném letošním dubnovém počasí jedeme na soustředění, jako ostatně každý rok před zahájením sezóny Dračích lodí. Před 12 lety, když odrostly děti, jsem se vrátila po letech k aktivnímu sportu. Osmým rokem jezdím jako kormidelnice ženského týmu pražských dračic. Samé mladé holky. Stačím jim, i když i na tom kormidle je to hodně náročné na fyzickou i psychickou průpravu. Pozorování okolní krajiny je tabu.

Tak tedy jedeme na 5 dní na soustředění na veslařský kanál v Račicích u Štětí. Jenže co celé dny dělat. Na vodě jsme 2 hodiny dopoledne a 2 hodiny odpoledne… Okolí je nádherné a v okolí Roudnice nad Labem je toho k vidění spousta.

No a zde je můj první typ – hora Říp. Je to nádherná procházka, i když vystoupat až nahoru není pro lenochy.
K hoře Říp, která tvoří výraznou dominantu Polabské nížiny, se vztahuje pověst o příchodu praotce Čecha, a je tak od nepaměti jedním ze základních symbolů českého národa. Typický zvonovitý tvar Řípu má zvláštní stavbu. Temeno a boky hory (střední část) tvoří pevný sloup třetihorního čediče (vlastně průnikový komín původní sopky), kdežto úpatí obklopuje čtvrtohorní obruba z volně nakupených čedičových balvanů, úlomků, drti a z navátých, převážně křemenných písků a vápnité spraše. Jak bylo ověřeno vrtem, mocnost obruby na úpatí hory přesahuje sedmnáct metrů. Podobnou stavbu má značná část bývalých sopek Českého středohoří.
Na vrcholu stojí románská rotunda zasvěcená sv. Jiří a sv. Vojtěchu, která byla obnovena (postavena?) roku 1126 knížetem Soběslavem I. na paměť jeho vítězství nad římským králem Lotharem v bitvě u Chlumce. Rotunda dovršuje vývoj tohoto typu staveb v Čechách. Na věži se nacházejí dvě původní sdružená románská okna se středovými sloupky. Portál a velká půlkruhová sklenutá okna pocházejí z let 1869-1881. Uvnitř je instalována socha sv. Jiří od B. Seelinga z roku 1870. O významu Řípu pro české národní dějiny svědčí nejen časté vlastenecké tábory lidu, konané od poloviny 19.století, ale i skutečnost, že od roku 1868 zde byl vyzvednut a do Prahy slavnostně dopraven jeden ze základních kamenů Národního divadla. 

Otevírací doba
duben a říjen: středa - neděle 9 - 16
květen až září: úterý - neděle 9 - 18
Poslední prohlídka 30 min. před koncem otevírací doby

Prohlídky a vstupné
Délka prohlídky 30 minut, vstupné 10 Kč
Vstupné se slevou: 5 Kč žáci ZŠ, ZTP, invalidé, učitelé a studenti
Zdarma: děti do 6 let, členové klubu Čtyřlístek, pedagogický doprovod školních výprav, pracovníci památkové péče ČR

Když vás přestane bavit courat se po okolí Roudnice, můžete se vrátit do Račic. A zde je můj druhý typ – Veslařský kanál Račice. Je to velké sportovní, rekreační, kanoistické a rybářské zařízení nacházející se u obce Račice v okrese Litoměřice nedaleko od Štětí. Veslařský kanál byl uveden do provozu v roce 1986 s tím, že zde byla využita opuštěná pískovna resp. jáma vzniklá odtěžením písku. Jedná se o špičkové sportovní a rekreační zařízení, jež plně obstojí v mezinárodní konkurenci, neboť je vybaveno tzv. vratným kanálem o šířce 30 metrů. Celý kanál byl zpřístupněn pro nejširší veřejnost. Kromě aktivního sportování je zde možnost dalších rekreačních aktivit jako je koupání, opalování, trénink apod. Součástí areálu jsou i další sportoviště - hřiště, tělocvičny či posilovny. Můžete se zde při pěkném počasí tedy opalovat, koupat, procházet, sledovat dění na vodě, ale i aktivně si zasportovat. Pro rybáře je to vynikající místo pro chytání ryb. Pro in-line bruslaře je zde nádherný, dva roky nově položený povrch – okruh 5 km kolem celého kanálu. Přestane-li vás bavit pobyt na čerstvém vzduchu, je zde nově zrekonstruovaná restaurace s bowlingem, kde můžete vyzkoušet svůj um v tomto sportu.

Tak – a pokud preferujete kolo, můžete z Prahy dojet pohodlně vlakem na nádraží do Hněvkovic, kde se můžete občerstvit v nádražní restauraci, kde mimochodem velice dobře vaří, a vyrazit krajinou kolem Labe na celodenní výlet, který určitě také stojí za to. A to je v podstatě můj třetí typ. 

Mějte se všichni krásně a užívejte vzduchu, sluníčka, pohody a pohybu v naší krásné zemi.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...