Začala výstava, ve které se malíř
Jan Zrzavý vrací do Vodňan

Začala výstava, ve které se malíř
Jan Zrzavý vrací do Vodňan

9. 11. 2013

Obrazy, korespondence, fotografie a další zajímavosti s odkazem na pobyt Jana Zrzavého ve Vodňanech obsahuje výstava, která právě začala v Alšově síni Městské galerie ve Vodňanech. Mnohé z exponátů výstavy s názvem Návrat malíře Jana Zrzavého do Vodňan nebyly dosud veřejně prezentovány. Výstava potrvá do 29. prosince. 

Zrzavý žil ve Vodňanech v letech 1942 až 1956. „Ani přes velké úsilí se mu nepodařilo docílit prodloužení pronájmu bytu. Vodňany tak musel nerad a zklamaný opustit. Nyní je na nás, abychom mu umožnili návrat na místa, která měl tak rád,“ uvedla kurátorka výstavy Martina Hevlínová.

Během výstavy se lidé mohou seznámit také s návrhem pamětní desky od sochaře Richarda Rudovského. Deska v podobě busty s údaji o pobytu Zrzavého ve městě by měla být odlita z bronzu. Jednou z možností jejího umístění je dům U Čápů v centru města, kde žil Julius Zeyer. „Dům, v němž Zrzavý bydlel, je na okraji města. Z hlediska turistického ruchu by tam pamětní deska nebyla příliš vhodná, “ řekla Hevlínová.

Malíř byl podle kurátorky ve Vodňanech vnímán jako nepřehlédnutelná osobnost, zajímavá svým zevnějškem i chováním. Vyprávění několika zdejších přátel, se kterými se umělec stýkal pravidelně, jsou návštěvníkům výstavy zprostředkována audioprojekcí. Odkaz Jana Zrzavého ve Vodňanech je značný. Nejen ve vzpomínkách místních, ale také díky kresbám, které malíř nabízel vodňanským za služby – paspartování, rámování obrazů, během války také za potraviny. „I obrazy s takovým příběhem jsou součástí expozice. Výstavu obohacuje osobní korespondence, fotografie a další zajímavosti, které byli místní lidé ochotni zapůjčit, “ dodala kurátorka.

Samostatnou část expozice tvoří díla profesionálních a amatérských umělců z Vodňanska, kteří se nechali osobností a uměním Jana Zrzavého oslovit.

malíři výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%