Začala výstava, ve které se malíř
Jan Zrzavý vrací do Vodňan

Začala výstava, ve které se malíř
Jan Zrzavý vrací do Vodňan

9. 11. 2013

Obrazy, korespondence, fotografie a další zajímavosti s odkazem na pobyt Jana Zrzavého ve Vodňanech obsahuje výstava, která právě začala v Alšově síni Městské galerie ve Vodňanech. Mnohé z exponátů výstavy s názvem Návrat malíře Jana Zrzavého do Vodňan nebyly dosud veřejně prezentovány. Výstava potrvá do 29. prosince. 

Zrzavý žil ve Vodňanech v letech 1942 až 1956. „Ani přes velké úsilí se mu nepodařilo docílit prodloužení pronájmu bytu. Vodňany tak musel nerad a zklamaný opustit. Nyní je na nás, abychom mu umožnili návrat na místa, která měl tak rád,“ uvedla kurátorka výstavy Martina Hevlínová.

Během výstavy se lidé mohou seznámit také s návrhem pamětní desky od sochaře Richarda Rudovského. Deska v podobě busty s údaji o pobytu Zrzavého ve městě by měla být odlita z bronzu. Jednou z možností jejího umístění je dům U Čápů v centru města, kde žil Julius Zeyer. „Dům, v němž Zrzavý bydlel, je na okraji města. Z hlediska turistického ruchu by tam pamětní deska nebyla příliš vhodná, “ řekla Hevlínová.

Malíř byl podle kurátorky ve Vodňanech vnímán jako nepřehlédnutelná osobnost, zajímavá svým zevnějškem i chováním. Vyprávění několika zdejších přátel, se kterými se umělec stýkal pravidelně, jsou návštěvníkům výstavy zprostředkována audioprojekcí. Odkaz Jana Zrzavého ve Vodňanech je značný. Nejen ve vzpomínkách místních, ale také díky kresbám, které malíř nabízel vodňanským za služby – paspartování, rámování obrazů, během války také za potraviny. „I obrazy s takovým příběhem jsou součástí expozice. Výstavu obohacuje osobní korespondence, fotografie a další zajímavosti, které byli místní lidé ochotni zapůjčit, “ dodala kurátorka.

Samostatnou část expozice tvoří díla profesionálních a amatérských umělců z Vodňanska, kteří se nechali osobností a uměním Jana Zrzavého oslovit.

malíři výstavy
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Odkládám to.Pořád se ještě chystám.Ale nezmeškám, když je to tak blízko...
Zuzana Pivcová
Obrazy Zrzavého mám ráda a lituji, že výstava není v létě, kdy jsem zrovna v jižních Čechách a mohla bych se do Vodňan vypravit vlakem. Je dobře, že místní nadšenci na něj nezapomněli, ať je to "vhodné z hlediska turistického ruchu" nebo ne. A také děkuji za odkazy.
Jana Šenbergerová
Cením si vzpomínek pamětníků významných osobností. Děkuji vám, paní Marie.
Marie Novotná
http://www.janzrzavy.cz/clanky/zivotopis-22.html
Marie Novotná
http://www.obec-okrouhlice.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=10965&id=24885&p1=210
Marie Novotná
Ještě dodatek,pan Langpaul vydal i knihu o Janu Zrzavém,ale to jste se jistě dočetli na stránkách.
Marie Novotná
Jana Zrzavého jsem poznala osobně.V tu dobu bydlel na Okrouhlici a já chodila do ZŠ na Okrouhlici.Jeho dcera-tenkrát Ambrožová-Zrzavá nás učila výtvarnou výchovu.Mockrát vypravovala o svém otci .Je to mnoho let a hodně se zapomíná,ale při vyslovení jména ZRZAVÝ se mi vybavuje moje mládí a život ve škole,kde se narodil a bydlel.Ve vedlejším domě bydleli lidé jménem Langpaulovi.Kamarádili a s misrem se navštěvovali.Syn pana Langpaula se několik let se svými okrouhlickými kamarády snažil zachránit rodný dům i památky v obci.To se mu po letech podařilo a založil ,,Občanské sdružení Za záchranu rodného domu Jana Zrzaného".Na škole byla dána busta mistra.Letos již čtvrtým rokem byla také ,,Špacírka".První dvě byly jen pod vedením ,,Sdružení"a loni za spolupráce havlíčkobrodských turistů byla označena jako naučná stezka Jana Zrzavého.Procházka po oklí Okrouhlice a cestou ,kudy chodil mistr.Moc hezká a příjemná.Pokud kouknete na stránky sdružení nebo facebook,poznáte,že nadšenců pro,,sdružení" je dost a účast ,,samotného mistra"(věrná kopie v provedení ochotníka) dává pochodu ten správný půvab.Několik zastavení a na každém se,,mistr "rozpovídá o svém životě a rád odpovídá na zvídavé otázky účastníků.Když se člověk zaposlouchá,opravdu si připadá jako by byl s mistrem a v jeho době. https://www.facebook.com/janzrzavy

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.