Ve Valašském Meziříčí poznáte 
středověký život na vlastní kůži

Ve Valašském Meziříčí poznáte
středověký život na vlastní kůži

11. 11. 2013

Interaktivní výstavu nazvanou Expedice středověk připravují v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí pracovníci Muzea regionu Valašsko. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet každodenní život ve středověku. Loni mělo muzeum velký úspěch s podobnou výstavou zaměřenou na pravěk.

Exponátů se – dotýkejte!

„Lidé si vyzkouší na vlastní kůži, jak se žilo na hradě, v klášteře či na bitevním poli. Pro malé i velké návštěvníky jsou k dispozici dobové oděvy, mučírna s pomůckami práva útrpného, husitské zbraně a mnoho dalších exponátů,“ uvedla kurátorka výstavy Ivana Martišková.

Všech exponátů se budou moci návštěvníci dotknout a vyzkoušet si je. K dispozici bude osedlaný turnajový kůň pro rytíře, repliky zbroje a zbraní či fragment husitské vozové hradby.

V klášteře to byla opravdu řehole

„Například ve středověkém skriptoriu si zájemci mohou vyzkoušet práci středověkých mnichů – písařů a u nesčetných inkoustových kaněk neposlušně skrápějících papír z dobové psací potřeby, husího brku, jim jistě dáte za pravdu, že život v klášteře byl skutečnou řeholí,“ podotkla kurátorka.

Výstavu zahájí v sobotu vernisáž v historickém duchu. Návštěvníci si budou moci zahrát na rytíře, naučit se řemeslo řezbářů i provazníků, či ochutnat medové pochoutky středověkého včelaře. Výstava potrvá do 2. března.

naše tipy zámek
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.