Foto

Umíte šetřit energiemi?

15. 11. 2013

Jedna z nejvyšších položek rodinného rozpočtu jsou platby za energie. A přitom energiemi mnohdy úplně zbytečně plýtváme. Stačí jen trochu přemýšlet a hned bude účet za elektřinu nebo zemní plyn o něco nižší a vůbec to nemusí znamenat, že si budeme svítit svíčkou, nebo chodit doma v bundě. 

Jak tedy na to?

Vedle známého důsledného zhasínaní světel v místnostech, kde nikdo není, přestaňte například také využívat klidový režim spotřebičů. Když DVD, televizi, hi-fi soupravu nebo třeba počítač právě nepoužíváte, úplně ho vypněte. I spotřebiče v klidovém režimu totiž energii odebírají. Není jí mnoho, ale když se to vše sečte, může jít klidně o tisíce za rok. S rozumem postupujte i při vaření. Pokud potřebujte na přípravu jídel vroucí vodu, neohřívejte ji na elektrickém sporáku, ale uvařte ji v rychlovarné konvici. Vařte vždy s pokličkou, jen nezbytné množství vody. A pořiďte si papiňák, i ten dokáže ušetřit dost energie! Když pečete v troubě, mějte na paměti, že každé její otevření znamená značnou ztrátu tepla a tím zbytečné plýtvání energií. Pečené pokrmy proto raději kontrolujte okénkem ve dvířkách trouby. Také nezapomínejte často odmrazovat mrazničku. Námraza, která je vyšší než tři milimetry, zvyšuje spotřebu energie až o 75 procent!

Návratné investice

Pokud chcete šetřit ještě víc, musíte už trochu investovat. V první řadě vyměnit staré neúsporné spotřebiče za moderní ekologické. Určitě byste se měli zajímat o zateplení. Opravdu důkladné zateplení může snížit náklady na vytápění až o 80 procent! O návratnost takové investice se není třeba obávat. Možností, jak zateplit, stále přibývá, každý si tedy určitě vybere variantu, která je pro něj výhodná. Mezi nejlevnější a zároveň velmi účinné metody patří například vyplňování dutých prostor speciální drtí z recyklovaného papíru. Využívá se například u dřevěných podlah – většinou půdních, nebo ve starých dřevostavbách.

Jednoduchá úspora – změna dodavatele

Výrazně můžete ušetřit i změnou dodavatele energií. Poté, co se trh s energiemi liberalizoval, se na trhu objevila celá řada alternativních dodavatelů, kteří dokážou energie výhodně nakupovat, neutrácejí za nadbytečné úředníky a tak leckdy umí energie nabídnout za opravdu výhodné ceny. Například jeden z největších alternativních dodavatelů, společnost CENTROPOL ENERGY, nabízí jak plyn, tak elektřinu až o deset procent levnější než dominantní energetické společnosti. Majitelé rodinných domů tak mohou na energiích ušetřit až kolem pěti tisíc korun.

 

ceny energií energie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.