Foto

Umíte šetřit energiemi?

15. 11. 2013

Jedna z nejvyšších položek rodinného rozpočtu jsou platby za energie. A přitom energiemi mnohdy úplně zbytečně plýtváme. Stačí jen trochu přemýšlet a hned bude účet za elektřinu nebo zemní plyn o něco nižší a vůbec to nemusí znamenat, že si budeme svítit svíčkou, nebo chodit doma v bundě. 

Jak tedy na to?

Vedle známého důsledného zhasínaní světel v místnostech, kde nikdo není, přestaňte například také využívat klidový režim spotřebičů. Když DVD, televizi, hi-fi soupravu nebo třeba počítač právě nepoužíváte, úplně ho vypněte. I spotřebiče v klidovém režimu totiž energii odebírají. Není jí mnoho, ale když se to vše sečte, může jít klidně o tisíce za rok. S rozumem postupujte i při vaření. Pokud potřebujte na přípravu jídel vroucí vodu, neohřívejte ji na elektrickém sporáku, ale uvařte ji v rychlovarné konvici. Vařte vždy s pokličkou, jen nezbytné množství vody. A pořiďte si papiňák, i ten dokáže ušetřit dost energie! Když pečete v troubě, mějte na paměti, že každé její otevření znamená značnou ztrátu tepla a tím zbytečné plýtvání energií. Pečené pokrmy proto raději kontrolujte okénkem ve dvířkách trouby. Také nezapomínejte často odmrazovat mrazničku. Námraza, která je vyšší než tři milimetry, zvyšuje spotřebu energie až o 75 procent!

Návratné investice

Pokud chcete šetřit ještě víc, musíte už trochu investovat. V první řadě vyměnit staré neúsporné spotřebiče za moderní ekologické. Určitě byste se měli zajímat o zateplení. Opravdu důkladné zateplení může snížit náklady na vytápění až o 80 procent! O návratnost takové investice se není třeba obávat. Možností, jak zateplit, stále přibývá, každý si tedy určitě vybere variantu, která je pro něj výhodná. Mezi nejlevnější a zároveň velmi účinné metody patří například vyplňování dutých prostor speciální drtí z recyklovaného papíru. Využívá se například u dřevěných podlah – většinou půdních, nebo ve starých dřevostavbách.

Jednoduchá úspora – změna dodavatele

Výrazně můžete ušetřit i změnou dodavatele energií. Poté, co se trh s energiemi liberalizoval, se na trhu objevila celá řada alternativních dodavatelů, kteří dokážou energie výhodně nakupovat, neutrácejí za nadbytečné úředníky a tak leckdy umí energie nabídnout za opravdu výhodné ceny. Například jeden z největších alternativních dodavatelů, společnost CENTROPOL ENERGY, nabízí jak plyn, tak elektřinu až o deset procent levnější než dominantní energetické společnosti. Majitelé rodinných domů tak mohou na energiích ušetřit až kolem pěti tisíc korun.

 

ceny energií energie
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zita Sekaninová
Vařím v papinˇáku odjakživa. A jímá mne přímo hrůza, když vidím, jak čím dál častěji v TV v receptářích podbízejí k tomu, aby se vařilo jídlo pomalu a třeba několik hodin. Z pap. hrnce je to zrovna tak chutné a ušetří se opravdu hodně.
Květoslava HOUDKOVÁ
"Energie" Se zájmem jsem si přečetla reakční článek o šetření energií. Po nastěhování do bytu jsem ihned dojela k plynařům a ZRUŠILA plyn (přijeli-odmontovali-odborně zaslepili přívod v bytě. Asi za 1/2 r. byla kontrola v domě - pozvala jsem je k ověření = vše bylo v pořádku!) Plynový sporák jsem nahradila elektr.troubou Whirpool s třemi ploténkami vařiče. Po 10 letech jsem byt opouštěla - stěhovala jsem se do garzonky Domu s pečov.službou. Zde byla pouze kuchyňská linka - o vše další jsem se už postarala sama. Elektr.troubu s vařičem jsem ponechala v předch. bytě, ostatní spotřebiče jsem "rozdělila" = bazar a kontejner. Do garzonky jsem si pořídila: 1) Indukční varnou desku - super: rychlá + šetří elektr.energii+bezpečná. Nové nádobí pro indukci (ale ne od tzv.Šmejdů) = nebylo drahé ( a svoje původní-ještě pěkné-jsem stihla odprodat v Bazaru). Dále moderní grill - též šetří energii, jako indukce - a peče/griluje nejen maso, ale i různá jídla, koláče, závin, buchty, cukroví. Koupila jsem si i malý, moderní robot a parní hrnec. Obědy tu sice lidem vozí, ale já si díky vybavení vařím sama = ve svém věku metodou "ŽAVES" (ŽádnéVelkéSr... - jídlo musí být rychlé a dobré!
Jiří Libánský
Chtěl bych vás upozornit na používání úsporných žárovek. Když už se rozhodnete svou klasickou žárovku, která víc topí než svítí, vyměnit, doporučil bych rovnou investovat do žárovky diodové. V poslední době se objevili v prodeji diodovky nejen vysoce svítivé, ale i s příjemným teplým světlem. Mimo jiné mají i delší trvanlivost než trubicové "úsporky". Když si uvědomíte, že můžete rozsvítit všechna světla v celém bytě a jejich celková spotřeba nebude víc jak 60W, tedy víc jak lampička u postele s horkou žárovkou, začnete o diodovkách uvažovat.
Aleš Dlouhý
uspora, osvetleni, spotrebice a vhodny vyber poskytovatele, daji se usetrit tisice , vyzvou jsou virtualni operatori, ja jsem u jednoho co ma i tel operatora a musim rict ze jsem velice spokojen momentalne
Kateřina Veselá
Vypínáním spotřebičů ze zásuvky jsme ušetřili 3 tisíce za rok!!! S Centropolem zatím nemáme zkušenost ale příbuzní jsou spokojeni, musím s nimi dát řeč. Proč zbytečně platit víc za to samé..
Pavel Mráz
Souhlas, u Centropolu budeme uzavírat smlouvu v lednu, opravdu už nemám chuť platit takové sumy majoritnímu dodavateli, konkurenci na trhu s energiemi nesmírně vítám!
Karel Pokorný
Ano, využijte konkurenčního boje, co to jde. Já jsem po dlouhých letech změnil banku, pojistky na barák a na auto, letos v létě jsem přešel k jinému dodavateli elektřiny. Spočítal jsem, že ročně ušetřím skoro deset tisíc. Bohužel, nemůžu vyměnit dodavatele vody, ten má u nás pořád monopol.
Petr Václavek
Já bych ČEZu už nedal ani korunu, ted měli čistý zisk za tři čtvrtletí přes 30 miliard korun. Tak proč výrazněji nezlevní?
Vladěna Peterková
My to tak děláme, že si třeba předehříváme vodu ve varné konvici, vaříme jen pod pokličkou a hhodně jsem se naučila právě v tom papiňáku. Vařím v něm všechny polévky, samozřejmě maso a zeleninu, ale dokonce i čočku. Kolik ušetřím, to nevím, ale snad nějakou tu korunu ano.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.