Foto

V Česku se koná první
Národní potravinová sbírka

16. 11. 2013

Ve více než stovce obchodů po celém Česku se koná vůbec první Národní potravinová sbírka. Lidé mohou při svém dnešním nákupu pořídit i trvanlivé potraviny pro potřebné. Přímo v prodejně je od nich převezmou dobrovolníci v bleděmodrých zástěrách. Vybrané jídlo poputuje do potravinových bank, které je pak rozdělí azylovým domům, dětským domovům, klokánkům či chudým rodinám v regionech. Akci pořádá platforma Byznys pro společnost s federací potravinových bank.

Seznam obchodů najdou zájemci na internetu na adrese: www.potravinypomahaji.cz. Do akce nastoupí tisícovka dobrovolníků. Od 08:00 do 20:00 budou kupujícím rozdávat letáčky se seznamem vhodných potravin, které je možné věnovat. Když některé z nich lidé pořídí, za pokladnami je dobrovolníkům odevzdají.

Vybrané jídlo se pak převeze do skladů potravinových bank. Jejich federace sdružuje tato zařízení v Praze, Ostravě, Ústeckém kraji, Liberci a Plzni. První taková banka v Česku vznikla v roce 2006. Od té doby se podařilo celkem shromáždit kolem 2000 tun potravin. Do sbírky se dnes zapojí i výrobci a obchodní řetězce, které do ní darují své zboží.

I když Česko patří v Evropě k zemím s nejnižší mírou chudoby, lidí v tísni přibývá. Pod hranicí chudoby je téměř desetina obyvatel. Loni se růst počtu chudých podle statistiků zastavil. I tak jich bylo ale 990 300, uvedl statistický úřad.

potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.