Na hrad Točník se opět
vracejí oblíbení medvědi

Na hrad Točník se opět
vracejí oblíbení medvědi

22. 11. 2013

Na hrad Točník se v sobotu vrátí medvědi. Půjde o chlupáče Agátu a Martina, s nimiž filmař zvířecích večerníčků Václav Chaloupek natočil nové příběhy Méďové na cestách. Bydlet budou v nově vybudovaném medvědíně, jehož výstavby vyšla na půl milionu korun.

Poslední točnický medvěd Jarda zemřel v roce 2011, od té doby byl medvědín prázdný. Pro nový pár medvíďat bylo nutné vybudovat nové bydlení, které jim bude lépe vyhovovat. Nový výběh vznikl na místě toho starého, ale na mnohem větší ploše.

Na vybudování výběhu se podílelo občanské sdružení Nudle, které při veřejné sbírce a benefiční akci vybralo asi 400 tisíc korun. Dále získalo materiální dary a s novým výběhem pomáhali dobrovolníci. "Docela mě to překvapilo. Myslím si, že lidé byli rádi, že přispívají na konkrétní věc," uvedla Hana Zemánková z občanského sdružení Nudle a je manželkou točnického kastelána. Podle ní dárci hojně přispívali třeba kvůli průhlednosti sbírky, jelikož byly finanční dary zveřejněny na internetu a postup prací byl pečlivě zaznamenáván na facebookových stránkách.

Medvědí sourozenci se narodili letos v lednu a Chaloupek je vychoval ve své hájovně. Zřícenina hradu Točník se nachází nedaleko města Žebrák, kde je také stejnojmenný hrad. Vystavěním Točníku v tak těsné blízkosti dolního hradu Žebrák vzniklo v Čechách nejmajestátnější a dodnes nejzachovalejší souhradí. Hrad založený na přelomu 13. a 14. století Václavem IV. plnil především úkoly reprezentační. Jeho okolí bylo oblíbeným místem lovců z královy družiny.

Medvědí výběhy jsou i na dalších místech ve Středočeském kraji. Své chlupáče má například Beroun, kde žijí medvědí bratři Matěj, Vojta a Kuba, známí z populárního večerníčku Méďové, kteří jsou tak předchůdci nových točnických medvědů. Medvědi jsou také v Kladně nebo na zámku Konopiště.

hrady a zámky naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%