Foto

Vánoční stromky lze pořídit
na plantážích "za hubičku"

2. 12. 2013

Lidé na jihu Čech nemusí kupovat drahé vánoční stromky před hypermarkety, kde za pěkný kus zaplatí kolem tisícikoruny, ale mohou pro ně zajet na plantáže. Levné lze pořídit také u městských lesů. Přijdou i o dvě třetiny levněji. Někteří pěstitelé je prodávají dokonce i na Štědrý den dopoledne a vybrat si ho mohou už v létě.

Už v létě si mohou lidé vybrat vánoční stromek na plantáži v Česticích na Strakonicku. "Na stromek pověsíme cedulku a já jim ho pak uříznu třeba na Štědrý den dopoledne," řekl Václav Komrska, který stromky pěstuje od roku 2000 na asi hektarové plantáži s výhledem na šumavský Boubín. Lidé si mohou vybrat z pěti druhů jedlí od kavkazské přes obrovskou po ojíněnou, k mání je i borovice černá a smrk pichlavý. Za jedličku tu zákazníci platí 300 korun, za borovici a smrk 200 korun. Připlatí si jen za strom vyšší než dva metry, potom stojí 350 korun. U hypermarketů se ceny takových stromů blíží tisícikoruně.

Obdobné ceny má Bohumil Smetana z Heřmanče na Jindřichohradecku. Na asi pětihektarové plantáži pěstuje tři druhy jedlí - kavkazskou, obrovskou a ojíněnou a smrk pichlavý. Na trh jich dodá kolem 2000 kusů. Velkoodběratelé si je z jihu Čech vozí hlavně na Moravu. Naposledy si pro vánoční stromek mohou lidé přijít na Strmilovsko 23. prosince.

Smrčky, borovice a také jedle si mohou přijít zájemci koupit do sídla společnosti Lesy a rybníky města Českých Budějovic. "Ceny jsou stejné jako loni, za metrový smrk zákazník zaplatí 100 korun, za borovici 120 a za jedličku 200 korun," uvedl jednatel a ředitel společnosti Josef Schoř. Městská společnost vánoční stromky v okolí krajského města nepěstuje na speciálních plantážích. Po několika pokusech to lesníci vzdali, lidé stromky ve velkém kradli.

Hypermarkety začaly stromky prodávat už o víkendu. Zákazníci mají obvykle na výběr z pěti jehličnanů v cenovém rozpětí 300 až 800 korun. Větší jedle kavkazská v prémiové kvalitě může stát přes tisícovku.

vánoční strom
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.