Ve Vatikánu bude letos stát 
vánoční smrk z lesů na Domažlicku

Ve Vatikánu bude letos stát
vánoční smrk z lesů na Domažlicku

4. 12. 2013

Vánoční strom, který bude tento rok zdobit Svatopetrské náměstí ve Vatikánu, je darem bavorské obce Waldmünchen. Pětadvacet metrů vysoký smrk sice pochází z českého území, nicméně starosta Domažlic Miroslav Mach potvrdil, že oficiálně půjde o dar Waldmünchenských a o symbol česko-německého přátelství.

Náklady na přepravu a výzdobu platí Němci

Německá média i s odvoláním na představitele Waldmünchenu, ležícího na německé straně Českého lesa u hranic s Českem, v minulých dnech psala, že strom je z Bavorska. Denik.cz ale minulý týden informoval, že podle domažlického starosty je smrk darem jeho města a lesníci ho porazili nedaleko Folmavy na Domažlicku. „Veškeré další náklady hradí město Waldmünchen a bavorská vláda,“ doplnil starosta.

„Je to náš strom z městských lesů, od hraniční linie z okolí Bystřice. Ale oficiálně ho daruje město Waldmünchen, které hradí veškeré náklady, hlavně transport a výzdobu (celkem asi dva miliony korun). Vzhledem k tomu, že je přímo z hranice, je to symbol česko-německého přátelství,“ řekl dnes Mach na dotaz ČTK. Podle něj je strom z místa, kde kdysi působila rota pohraničníků, kteří ho sázeli.

Poutníci u papeže Františka

Asi šedesátiletý, více než sedm tun vážící smrk se vydal z Bavorska do Vatikánu minulou neděli. Na Svatopetrském náměstí má být postaven tento pátek. Při slavnostním rozsvícení 13. prosince budou delegace z Německa i z Česka. Už o dva dny dříve se poutníci z obou zemí zúčastní generální audience u papeže Františka.

Tradici, že každý rok dodá vánoční strom k chrámu svatého Petra jiná země, dodržuje Vatikán od roku 1982. Waldmünchenští ho dodali už v roce 1984. Strom darovaný Českou republikou stál ve Vatikánu v roce 1999. Pocházel z Beskyd nedaleko obce Morávka na Frýdeckomístecku.

vánoční strom
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.