John Malkovich chce dobrý příběh.
Zahraje vše: svůdce i psychopata

John Malkovich chce dobrý příběh.
Zahraje vše: svůdce i psychopata

10. 12. 2013

Má démonické charisma, jež se stalo i předmětem kultovního filmu o něm samotném. Hraje svůdníky i psychopatické vrahy – a ti jsou obzvlášť působiví. Přitom do třiceti let byl avantgardním divadelním hercem, kterého nikdo neznal. Teď je mu o třicet víc a zná ho celý svět. John Malkovich, herec, režisér a producent, právě slaví šedesátiny (narodil se 9. prosince 1953) a jde z role do role.

Univerzální herectví s divadelním základem

„Vždycky byl zcela neobvyklý, bizarní performer s občasným psychotickým chováním,“ říká o něm herec a režisér Gary Sinise. Jeho herectví, postavené na solidních divadelních základech, je hodně univerzální. V rejstříku má ledacos, od retardovaného dobráka Lennieho ve filmu O myších a lidech (1992), přes hollywoodské thrillery typu Con Air (1997) až po přitažlivého a bezzásadového vikomta Valmonta v Nebezpečných známostech (1988). Zaujal i kreací vyšinutého dauphina Karla VII. v historickém velkofilmu Luca Bessona Johanka z Arku (1999) či v komedii Johnny English (2003).

„Když jsem se poprvé podíval do scénáře, ten název vypadal jako vtip, ale pak se ukázalo, že to celý je vlastně stostránkový vtip,“ prohlásil herec o komediálním projektu V kůži Johna Malkoviche (1999). V této „úchylně-intelektuální podivnosti“ si zahrál sám sebe v několika bizarních podobách a prokázal i značnou dávku sebeironie.

Za dva měsíce shodil třicet kilo

V dětství náladový, introvertní a ne moc společenský John Gavin zrovna nevypadal na to, že by ho měla čekat hvězdná herecká kariéra. Jeho rodiče Dan a Jo Ann byli vydavateli lokálních novin v Bentonu v Illinois. Otec pocházel z Chorvatska, matka měla předky z Francie, Německa, Skotska a Anglie. Na střední škole Johna nejvíc bavil sport a hudba. Na univerzitě pak objevil divadlo a se svou značnou nadváhou se popral speciální dietou – dva měsíce jedl jen citronové želé a shodil třicet kilogramů.

Školu ukončil v roce 1976, kdy také v Chicagu s devíti přáteli založil Steppenwolf Theater Company. „Vždy se dokázal na věc podívat z úplně jiné perspektivy než ostatní,“ řekl o něm režisér divadla Gary Sinise. Po úspěchu jednoho jejich představení v New Yorku se Malkovich v roce 1984 objevil na Broadwayi po boku Dustina Hoffmana ve Smrti obchodního cestujícího. Zazářil a televizní zpracování tohoto představení mu vyneslo cenu Emmy.

Trháky i nízkorozpočtové filmy

Do světa filmu se tak propracoval přes několik televizních projektů. Jednou z prvních rolí, která mu vynesla nominaci na Oscara, byl slepý nájemník ve filmu Roberta Bentona Místa v srdci (1984). Další nominace přišla za thriller S nasazením života (1993) s Clintem Eastwoodem v hlavní roli, kde Malkovich hrál psychotického zabijáka.

„Příležitost odehrát dobrý příběh, který je dobře vyprávěn, to je vítaná zkušenost,“ míní Malkovich. „Chcete být zkrátka součástí dobrého příběhu, ať už je jakýkoliv.“ Toho, že Malkovich své prohlášení poctivě dodržuje, si mohou diváci sami povšimnout – v jeho filmografii se objevují jak trháky, tak i nízkorozpočtové artové snímky.

Úspěšný obchodník a znalec módy

Na place údajně prchlivý a problematický Malkovich se rád vybraně obléká a tvrdí, že styl je jedinou konstantou jeho života – osobně preferuje ten anglický. Podílel se například na reklamních kampaních módních značek Prada či Yohji Yamamoto. Je také docela úspěšným obchodníkem. Vlastní hotel ve Walesu, diskotéku v Portugalsku, produkční společnost Mr. Mudd a značku módního oblečení Mrs. Mudd.

Malkovich byl dvakrát ženatý. Manželství s herečkou Glenne Headlyovou se rozpadlo po hercově aférce s kolegyní Michelle Pfeifferovou. Následoval druhý svazek s Nicolettou Peyranovou, s níž má dvě děti. I tohle manželství však ztroskotalo a skončilo rozvodem v roce 1998.

 

Vystoupil na Pražském jaru.
Na jevišti zazářil coby pěvec!
John Malkovich se už dvakrát objevil jako pozoruhodný učinkující na Pražském jaru. Letos tu byl coby představitel Casanovy a přiznal, že žádné hodiny zpěvu neabsolvoval: „Nevím, jestli by mi pomohly.“ Při představení se zkrátka položí do melodií a sází na přirozenost: „Před několika miliony cigaret jsem míval krásný hlas. Teď už není reálné, abych se stal skutečným pěvcem – nemám rozsah. Zpívám ale harmonické záležitosti a nějak do toho zapadnu.“ 

Roli největšího svůdníka všech dob si Malkovich užíval, přestože toho o něm dříve moc nevěděl. Jako každá historická postava se pro něj stala zajímavou, až když ji do detailu poznal. Toto představení je pro něj navíc už druhou spoluprací s Vídeňskou akademií. „Mám rád spolupráci profesionálních herců a hráčů,“ uvedl Malkovich. 

Za posledních šest sedm let pracoval John Malkovich i s mnoha hudebními  klasiky, kteří mu otevřeli cestu k vážné hudbě. „Dřív jsem nepatřil mezi fanoušky klasické hudby, ale v posledních letech jsem se toho hodně naučil,“ přiznal slavný herec. Přesto nezapomněl podotknout, že i nadále patří mezi multižánrové posluchače a nemá vyhraněný jeden styl oblíbené hudby.

Do Česka jezdí rád, i když
ho tady v hotelu okradli...
Ačkoliv Malkovich navštívil Pražské jaro teprve podruhé, v Česku byl mnohokrát. Naši zemi poznal už za dob Československa. Za poslední léta strávil v Praze mnoho času, ať už jen na prázdninách nebo při natáčení filmů, byl i hostem filmového festivalu v Karlových Varech. Jeho děti jezdí do Česka každé prázdniny a spolu s nimi herec procestoval i Moravu.

Na Česko nezanevřel ani poté, co ho během Pražského jara v roce 2011 kdosi okradl. Z hotelového pokoje mu tehdy zmizely osobní věci a doklady. Policie pachatele nenašla a případ odložila. Herec musel kvůli ztraceným dokladům odložit o několik hodin plánovaný odlet do Polska, kde měl převzít cenu pro výjimečné osobnosti světa filmu.

Jak se jmenuješ, ptal se krvácející muž
svého zachránce. John, dostal odpověď
O charakteru populárního herce leccos vypodívá příběh  Američana Jima Walpolea z letošního června. Postarší muž cestoval s manželkou napříč Kanadou a Toronto bylo jejich poslední zastávkou. Procházeli se v centru města, zašli si na večeři a z restaurace mířili zpátky do hotelu. Walpole však klopýtl a upadl. Při pádu se zle pořezal na krku o nedaleké lešení.

„Tolik krvácel, že to vypadalo, jako kdyby si poranil krční tepnu nebo krční žílu,“ uvedla manželka zraněného muže. Volala o pomoc a najednou se vedle ní objevil právě Malkovich. Herec se snažil zastavit krvácení a použil k tomu i svou šálu. „Ptal jsem se ho: Jak se jmenuješ? On mi odpověděl: John. Ani mě nenapadlo zeptat se na jeho příjmení, protože bych si ho stejně nepamatoval,“ popsal Jim Walpole.

Zraněný muž byl následně odvezen do nemocnice, kde mu lékaři ránu zašili a propustili ho. Teprve pak se sedmasedmdesátiletý Američan dozvěděl, kdo mu poskytl první pomoc.

herecké legendy Hollywood
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.