Češi se zbláznili do kuchařek,
na trhu jsou jich asi dva tisíce

Češi se zbláznili do kuchařek,
na trhu jsou jich asi dva tisíce

11. 12. 2013

Kuchařské knihy jsou v Česku stále oblíbenější a patří k hitům předvánočního trhu. Jen v pražském Paláci knih Luxor, největším knihkupectví v České republice, si zájemci mohou vybírat ze zhruba 2000 titulů. Během listopadu si lidé v prodejnách v Luxoru a například v Palladiu vybrali téměř 800 titulů z nich.

"Koncem roku prodáváme měsíčně přes 10 tisíc kusů kuchařských knih," řekla mluvčí knihkupectví Zuzana Turňová. Mezi nejprodávanější tituly patří Klenoty klasické evropské kuchyně a Poklady klasické české kuchyně Romana Vaňka, Kuchařka Dity Pecháčkové, Česko vaří s Pohlreichem, knížky Jamieho Olivera či Citlivá kuchyně Markéty Šichtařové. Zájem byl i o knihu Vařte jako šéf! Zdeňka Pohlreicha.

Jednou z novinek je i originální knížka Láska prochází kuchyní z pera Denisy Bartošové. Nezapře, že autorka je dekoratérkou, stylistkou a designérkou. Publikaci rozdělila podle měsíců a zaměřila se na pět desítek "jedlých dárků". Každý totiž servíruje v originálním obalu, který si ti šikovní sami vyrobí. Sliny se sbíhají při pohledu na její výrobky zavařené ve sklenici či nalité v lahvích, umístěné v ozdobených krabičkách, kelímcích či jen tak zabalené v celofánu s mašlí.

Staročeské i místní pochoutky

Kuriozitou je Staročeská myslivecká kuchyně, jak ji sestavila, opravila a ženám věnovala Růžená Záborská. Fajnšmekři v ní na 380 stranách naleznou sbírku 1163 nejlepších předpisů pro kuchyňskou úpravu veškerých druhů zvěřiny, ryb, raků, žab, hlemýžďů, hub a lesního ovoce. Knížka je vypracována podle původního vydání z roku 1911.

Všechny chutě Čech, Moravy a Slezska si vzala na paškál v Regionální kuchařce Petra Pospěchová. Zmapovala například gastronomii Slezska, Brna, Horácka, Polabí, Prahy, Šumavy a Sudet. Recepty, které předkládá, dokládají, že regionální pokrmy mají stovky chutí a vůní. Ať už jde o jihočeské noky s borůvkovým žahourem, podkrkonošské polévky kyselo a hladká ančka, valašský skopový guláš, chodské koláče, smažený chřest z jihu Moravy či patenty s oskerušovými povidly ze Slovácka.

Recepty slavných i moderna

Zajímavým titulem je kniha Vaří Čirina autorky Ireny Košíkové, která dva roky pečovala o kuchyň prezidenta Václava Havla. Uvádí v ní své i jeho oblíbené pokrmy - a rozhodně nejde o předpisy dietní. Další publikaci sestavil gurmet, textař a publicista Vladimír Poštulka a využil přitom příběhy a recepty nejslavnějších kuchařů světa. Potěší především ty, kteří je sledují v televizních kuchařských show. Z domácích mistrů chuti u něj obstál jen Zdeněk Pohlreich, který prozrazuje recept na jehněčí koleno na česneku. Čtenáři tu naleznou i speciality Jamieho Olivera, Gordona Ramsaye a dalších mistrů vařečky.

Téměř 500 stránek má publikace Mary Berryové Škola vaření pro celou rodinu, v níž představuje přes tisíc receptů. Zájemci mají k dispozici spoustu fotografií. Naučí se horké i studené polévky, pokrmy z vajec a sýrů, ryb a mořských plodů, pečená kuřátka a krůty, steaky, těstoviny, saláty, dorty, koláče, zákusky k čaji, dezerty horké i chlazené.

Jeden z hitů loňských Vánoc, kuchařka Jezte česky - rok v naší kuchyni, za Česko zvítězila v jedné z kategorií mezinárodní soutěže Gourmand World Cookbook Awards. Letos zabodovala na gastronomickém festivalu Znojemský hrozen.

gastronomie knihy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.