Filmový herec Peter
O'Toole zemřel

Filmový herec Peter
O'Toole zemřel

16. 12. 2002

Zemřel irský filmový herec Peter O'Toole. Známému představiteli hlavní role ve filmu Lev v zimě nebo v legendárním eposu Lawrence z Arábie bylo 81 let. Podle stanice BBC o úmrtí informoval hercův agent Steve Kenis.

„Byl jedinečný v nejlepším slova smyslu a gigantem ve svém oboru,“ řekl Kenis. Herec prý zemřel již v sobotu v nemocnici po dlouhé a těžké nemoci.

Do širšího povědomí se dostal svou rolí Lawrence z Arábie ve filmu z roku 1962, za který dostal i první oscarovou nominaci. Jinak byl nominován na Oscara celkem osmkrát, až nakonec v roce 2003 získal alespoň čestnou zlatou sošku. Původně ji ani nechtěl převzít s tím, že by ocenění rád získal za konkrétní úlohu.

Své kvality předvedl herec i v komediích, například ve snímcích Sbohem, pane profesore, Jak ukrást Venuši nebo Můj oblíbený rok.

O'Toole byl v osobním životě známý spíše nezdravým způsobem života. K snídani si prý nejradši pravidelně dopřával skotskou whisky a francouzskou cigaretu. Naposledy se objevil ve hře v roce 2007 za roli ve filmu Venuše, v němž skvěle zahrál stárnoucího herce, který se zbláznil do mladé ženy.

Známý byl ovšem i na divadelních prknech. Ve své generaci patřil k nejlepším divadelním Hamletům, Shylockům či Macbethům.

herecké legendy úmrtí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.