Tip na štědrodenní dopoledne: 
co třeba Medvědí Vánoce?

Tip na štědrodenní dopoledne:
co třeba Medvědí Vánoce?

17. 12. 2013

Také českokrumlovští medvědi se už těší na Vánoce, protože je na Štědrý den čeká nadílka a návštěva. Medvědář Jan Černý jim za kuropění v zámeckém příkopu připraví šestimetrové vánoční stromky, na které zavěsí pamlsky. V deset dopoledne pak medvědy tradičně vypustí, aby je návštěvníci českokrumlovského zámku – po Pražském hradě nejnavštěvovanější památky – mohli sledovat při hodování. Nebude chybět kapela, čaj s medem a cukroví. Medvědí Vánoce každý rok přilákají stovky návštěvníků.

Musí trochu vyhládnout

Devětadvacetiletí Vok a Kateřina, rodiče večerníčkových medvídků Vojty, Kuby, Matěje, Honzíka a Elišky, a také medvědice Marie Terezie, jsou jednou z atrakcí zámku. Aby štědrovečerní hodování zvládli, předchází mu mírný půst. „Kdyby byli přežraní, lidem by se jen ukázali a zase zalezli,“ vysvětlil Černý.

„Medvědi byli po celý rok zdraví, mají kvalitní potravu, protože nakupují české zboží v Ternu,“ řekl s úsměvem medvědář, a prozradil tak jednoho ze sponzorů. Národní památkový ústav totiž spravuje zámecký příkop s ubikacemi, vyplácí mzdu medvědáři a polovinu měsíční spotřeby mléka, tedy asi 160 litrů. Ostatní potravu musí medvědář sehnat od sponzorů – a jsou ho tuny.

Docela chutný jídelníček

Medvědi mají nejraději med, který dostávají každý druhý den, nebo třeba borůvky a maliny, bravurně umí louskat buráky. Denně sežerou několik beden ovoce a zeleniny, chléb a pečivo nebo škvarkové granule. V zimě se krmí dvakrát denně, v létě několikrát za den, zejména ovocem a zeleninou.

Dvaašedesátiletý medvědář zatím marně čeká na další potomky svých svěřenců. Stále doufá, že Kateřina s Vokem dají filmařům ještě další medvídky pro večerníčkové příběhy. Jsou už ale v letech. Medvědí říji letos měli, zda je Kateřina březí, se ale pozná až v lednu. Vojtovi, Kubovi a Matějovi už je 14 let a Honzíkovi s Eliškou 11. Od té doby medvědice dvakrát mláďata zavrhla.

Osmnáctiletá Marie Terezie, jež pochází z Innsbrucku, je sice o deset let mladší než Káťa, ale nemá partnera. „Do její ubikace by se nevešel,“ konstatoval medvědář, který s medvědy žije už 38 let.

Stálí obyvatelé po čtyři století

Na českokrumlovském zámku se medvědi chovají nejméně čtyři století. A od roku 1707 v příkopu mezi prvním a druhým nádvořím. První zmínky o chovu medvědů na zámku pocházejí z druhé poloviny 16. století. Medvědí Vánoce se tu slaví od roku 1988.

Podle pověstí byli Rožmberkové příbuzensky spřízněni s italským šlechtickým rodem Orsini. Orsa znamená italsky medvědice a právě tímto motivem se zejména poslední rožmberští vladaři v 16. století hlásili k příbuzenství s rodem Orsini. Údajné příbuzenství mělo doložit starobylost rožmberského rodu.

naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.