Tip na štědrodenní dopoledne: 
co třeba Medvědí Vánoce?

Tip na štědrodenní dopoledne:
co třeba Medvědí Vánoce?

17. 12. 2013

Také českokrumlovští medvědi se už těší na Vánoce, protože je na Štědrý den čeká nadílka a návštěva. Medvědář Jan Černý jim za kuropění v zámeckém příkopu připraví šestimetrové vánoční stromky, na které zavěsí pamlsky. V deset dopoledne pak medvědy tradičně vypustí, aby je návštěvníci českokrumlovského zámku – po Pražském hradě nejnavštěvovanější památky – mohli sledovat při hodování. Nebude chybět kapela, čaj s medem a cukroví. Medvědí Vánoce každý rok přilákají stovky návštěvníků.

Musí trochu vyhládnout

Devětadvacetiletí Vok a Kateřina, rodiče večerníčkových medvídků Vojty, Kuby, Matěje, Honzíka a Elišky, a také medvědice Marie Terezie, jsou jednou z atrakcí zámku. Aby štědrovečerní hodování zvládli, předchází mu mírný půst. „Kdyby byli přežraní, lidem by se jen ukázali a zase zalezli,“ vysvětlil Černý.

„Medvědi byli po celý rok zdraví, mají kvalitní potravu, protože nakupují české zboží v Ternu,“ řekl s úsměvem medvědář, a prozradil tak jednoho ze sponzorů. Národní památkový ústav totiž spravuje zámecký příkop s ubikacemi, vyplácí mzdu medvědáři a polovinu měsíční spotřeby mléka, tedy asi 160 litrů. Ostatní potravu musí medvědář sehnat od sponzorů – a jsou ho tuny.

Docela chutný jídelníček

Medvědi mají nejraději med, který dostávají každý druhý den, nebo třeba borůvky a maliny, bravurně umí louskat buráky. Denně sežerou několik beden ovoce a zeleniny, chléb a pečivo nebo škvarkové granule. V zimě se krmí dvakrát denně, v létě několikrát za den, zejména ovocem a zeleninou.

Dvaašedesátiletý medvědář zatím marně čeká na další potomky svých svěřenců. Stále doufá, že Kateřina s Vokem dají filmařům ještě další medvídky pro večerníčkové příběhy. Jsou už ale v letech. Medvědí říji letos měli, zda je Kateřina březí, se ale pozná až v lednu. Vojtovi, Kubovi a Matějovi už je 14 let a Honzíkovi s Eliškou 11. Od té doby medvědice dvakrát mláďata zavrhla.

Osmnáctiletá Marie Terezie, jež pochází z Innsbrucku, je sice o deset let mladší než Káťa, ale nemá partnera. „Do její ubikace by se nevešel,“ konstatoval medvědář, který s medvědy žije už 38 let.

Stálí obyvatelé po čtyři století

Na českokrumlovském zámku se medvědi chovají nejméně čtyři století. A od roku 1707 v příkopu mezi prvním a druhým nádvořím. První zmínky o chovu medvědů na zámku pocházejí z druhé poloviny 16. století. Medvědí Vánoce se tu slaví od roku 1988.

Podle pověstí byli Rožmberkové příbuzensky spřízněni s italským šlechtickým rodem Orsini. Orsa znamená italsky medvědice a právě tímto motivem se zejména poslední rožmberští vladaři v 16. století hlásili k příbuzenství s rodem Orsini. Údajné příbuzenství mělo doložit starobylost rožmberského rodu.

naše tipy výlet
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Ty huňaté ozdoby zámeckého příkopu českokrumlovského zámku mám moc ráda - stejně jako celý Č.Krumlov. Při pohledu na tamní medvědy si pokaždé vzpomenu na překrásné Večerníčky s malými medvídky. Srdečně zdravím medvědáře pana Černého i jeho svěřence. Hezké vánoce!
Marie Novotná
Letos jsem měla tu příležitost navštívit medvědí rodinku v Berouně.Už to sice nejsou ti medvědi z Večerníčku-kapičku povyrostli-ale za to podívání to stálo.Jsou přítulní ke svým chovatelům a předvádějí se ,jako by byli stále malý.Moc hezké pozorování.
Zuzana Pivcová
Já už se moc těším na tradiční návštěvu pražské ZOO na Štědrý den dopoledne. Ale hnědé medvědy tu nechovají.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...