Většina Čechů chce přírodní
vánoční stromek, kromě Prahy

Většina Čechů chce přírodní
vánoční stromek, kromě Prahy

20. 12. 2013

Nadpoloviční většina českých domácností bude letos slavit Vánoce u přírodního stromku. Výjimkou jsou Pražané, kteří upřednostňují umělé stromky. Lidé preferují menší stromky, téměř ve třetině případů bude stromek menší než 120 centimetrů.

Zatímco 52,4 procenta z celkem 840 dotazovaných uvedlo, že letos bude mít přírodní stromek, 47,6 procenta bude mít stromeček umělý. U velikosti stromků platí, že obyvatelé rodinných domů si pořizují v průměru až o několik desítek centimetrů vyšší stromky než obyvatelé bytů.

Průzkum potvrdil, že vánoční stromek je v českých domácnostech nezbytností. Jeho typ, velikost a podoba se různí na základě socioekonomických ukazatelů. Například mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním je přírodní vánoční stromek až dvakrát oblíbenější než umělý.

Voňavé jehličí má početné příznivce také mezi mladými lidmi od 18 do 26 let. Přírodní stromek si pořizuje až šest z deseti mladých rodin. Upřednostnění přírodních stromků před umělými je patrně ve všech krajích Česka s výjimkou Prahy, kde těsně s 53 procenty zvítězil umělý stromek. Přírodnímu stromku dává před umělým přednost 51 procent mužů a 54 procent žen.

"Živý vánoční stromek nám evokuje nejen sváteční atmosféru, ale i jisté spojení s přírodou, na které lidé často zapomínají," uvedla psycholožka Hana Sedmidubská. "Celou vánoční atmosféru vnímáme všemi smysly a dá se tedy usuzovat, že ti, kteří si pořizují živý stromek, jsou buďto více senzitivní, nebo prostě jen větší romantici," dodala.

Češi si každý rok od obchodníků v průměru koupí zhruba milion živých vánočních stromků. Většina prodaných stromků pochází z plantáží. Takto pěstované stromky mají podle pěstitelů proti stromkům z lesů vyšší kvalitu, čemuž na druhou stranu odpovídá jejich vyšší cena.

vánoční strom
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.