Konec apartheidu?
Ano, výtečné řešení

Konec apartheidu?
Ano, výtečné řešení

21. 12. 2013

Byla to přelomová událost nejen pro Jihoafrickou republiku, ale i pro světovou demokracii. Vždyť diskriminační zákony upravující přísnou rasovou segregaci platily v této bývalé britské kolonii od konce 40. let minulého století. A právě před 20 lety, 22. prosince 1993, přijal parlament Jihoafrické republiky prozatímní ústavu, která éru apartheidu ukončila.

Bílí nadřazeni černošské většině

Vztahy mezi evropskými kolonizátory a původním obyvatelstvem nebyly na jihu afrického kontinentu nikdy rovnoprávné. Holanďané a později Britové se cítili nadřazeni černošské většině, která byla odsouzena do role hostů ve vlastním domě.

Zásadní akcent do tohoto vztahu přinesly volby v roce 1948, z nichž jako vítěz vyšla nacionalistická Národní strana. Její představa o uspořádání poměrů v zemi vycházela z toho, že jednotlivé rasové složky jihoafrické společnosti je třeba od sebe striktně oddělit, a to i fyzicky. Bílou menšinou kontrolovaný parlament proto na přelomu 40. a 50. let přijal sérii zákonů, které nutily obyvatelstvo neevropského původu přesídlit do jemu vyhrazených oblastí, takzvaných bantustanů.

Brutální armádní a policejní zásahy

Proti uzákoněné rasové diskriminaci se opakovaně vznesly vlny odporu ze strany utlačovaných. Vládnoucí režim je likvidoval za použití policie a armády, brutalita zásahů však upoutala pozornost v zahraničí. Pod tlakem veřejného mínění uvalily západní země na jihoafrický režim sankce, které zemi dostaly do izolace a způsobily jí vážné hospodářské problémy.

V průběhu 80. let se proto jihoafrický premiér a posléze prezident Pieter Botha pokusil o omezenou reformu apartheidu a navázal kontakt s představiteli černošské většiny, kterou reprezentovala organizace Africký národní kongres a její charismatický vůdce Nelson Mandela.

Nobelova cena míru pro de Klerka a Mandelu

Skutečná změna přišla ale až s Bothovým nástupcem ve funkci Frederikem de Klerkem. Za jeho vlády parlament přijal prozatímní ústavu, která v prosinci 1993 apartheid formálně ukončila.

De Klerkovi přinesly změny mezinárodní respekt a Nobelovu cenu za mír, kterou dostal společně s nedávno zesnulým Mandelou.


 


Afrika apartheid
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.