Nejhranější balet na světě vznikl 
v Rusku, ale premiéru měl u nás

Nejhranější balet na světě vznikl
v Rusku, ale premiéru měl u nás

29. 12. 2013

Víte, kdy a hlavně kde měl světovou premiéru dnes mimořádně proslavený balet Romeo a Julie ruského skladatele Sergeje Prokofjeva? Bylo to před 75 lety, 30. prosince 1938, v brněnském divadle Na Hradbách, kde nyní sídlí Mahenovo divadlo. Balet byl tehdy uveden v choreografii Iva Váni Psoty, který sám tančil postavu Romea. V roli Julie vystoupila Zora Šemberová.

Jak došlo k tomu, že představení na motivy stejnojmenné tragédie Williama Shakespeara, které je patrně nejhranějším dílem baletní literatury 20. století, mělo premiéru v Brně? Na baletu začal Prokofjev pracovat v roce 1935 na objednávku Kirovova divadla v tehdejším Leningradu. Vedení divadla se ale posléze zaleklo odporu činitelů sovětské komunistické strany a dílo odmítlo. Smlouvu pak uzavřela Moskva. V průběhu zkoušek však vedení baletu Velkého divadla prohlásilo Prokofjevovu hudbu za netaneční a kontrakt zrušilo. Balet se tak poprvé překvapivě uváděl v Brně (v Rusku až v roce 1940).

Představení Romeo a Julie se zařadilo mezi další slavné premiéry v českých zemích. Mezi ně patří „opera oper“ Don Giovanni Wolfganga Amadea Mozarta nebo díla Christopha Willibalda Glucka (opery Ezio a Issipile) a Arnolda Schönberga (Očekávání).

balet Brno
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.