Jimmy Page, hvězda mezi
kytaristy, slaví sedmdesátku

Jimmy Page, hvězda mezi
kytaristy, slaví sedmdesátku

8. 1. 2014

Prestižní hudební časopis Rolling Stone ho zařadil na deváté místo v anketě 100 nejlepších kytaristů všech dob. Jeho sólo v nejslavnější písni skupiny Led Zeppelin Stairway to Heaven vyhrálo hlasování čtenářů Guitar Worldu.

Důstojník Řádu britského impéria

Kapela Led Zeppelin, průkopník hardrocku, vznikla v roce 1968 a do svého rozpadu v roce 1980 vydala devět úspěšných a vysoce ceněných alb. Právě kytarista Jimmy Page, který 9. ledna slaví sedmdesátiny, na tom měl velké zásluhy.

Součástí života Led Zeppelin byly také skandály, drogy a alkohol. Tehdy by asi nikdo nehádal, že Page, koketující svého času také s okultismem a magií, dostane v roce 2005 od královny Alžběty titul důstojníka Řádu britského impéria za charitativní práci ve prospěch dětí v Brazílii.

Po tragédii na sólovou dráhu

V září 1980 zastavila triumfální let hardrockové vzducholodi tragická zpráva o úmrtí bubeníka Bonhama, jenž se opilý zadusil vlastními zvratky. V prosinci pak Led Zeppelin oznámili, že bez Bonhama nebudou pokračovat. Po rozpadu skupiny se její členové vydali na sólové dráhy.

Page a Plant se sešli v roce 1994 na albu No Quarter, které obsahovalo hlavně předělávky jejich starších věcí v severoafrickém hávu. V roce 1998 vyšel jejich další společný projekt Walking into Clarksdale a v témže roce spolu v rámci turné The Guitar And Voice Of Led Zeppelin vystoupili i v Praze. V prosinci 2007 se trojice muzikantů doplněná o bubeníka Jasona Bonhama, syna zesnulého Johna Bonhama, opět sešla a za obrovského zájmu fanoušků a médií odehrála dvouhodinový koncert.

hudební legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.