Britské muzeum ukazuje
fascinující dějiny lidstva

Britské muzeum ukazuje
fascinující dějiny lidstva

14. 1. 2014

Pro našince je návštěva Britského muzea v Londýně velkým zážitkem. A zdaleka nejen kvůli tomu, že se za vstup do prostor plných úžasných exponátů nic neplatí. Muzeum se třeba krom jiného pyšní slavnou Rosettskou deskou, která sehrála klíčovou roli při rozluštění staroegyptských hieroglyfů, či jednou z „kráčejících soch“ z Velikonočního ostrova.

Počet návštěvníků se za dobu existence tohoto muzea, které bylo otevřeno před 255 lety, 15. ledna 1759, rozrostl z pěti tisíc ročně na více než pět milionů! A to z něj činí jedno z nejnavštěvovanějších a se sedmi miliony předmětů ve svých sbírkách i největších muzeí světa.

Kromě stálých sbírek mohou lidé v Britském muzeu navštívit každoročně zhruba dvacet příležitostných tematických výstav, z nichž některé jsou na rozdíl od stálých expozic zpoplatněné. Největší návštěvnický úspěch v historii tady měla v roce 1972 výstava Tutanchamonových pokladů; exponáty z hrobky mladého egyptského faraona, kterou v roce 1922 objevil britský archeolog Howard Carter, si tehdy v Londýně prohlédlo 1,694 milionu lidí.

Přes 850 tisíc návštěvníků zavítalo od září 2007 do dubna 2008 do Britského muzea obdivovat část terakotové armády prvního čínského císaře, kterou Čína poprvé v historii zapůjčila do zahraničí.

muzeum Velká Británie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.