Dvořákovu Armidu lze
vidět jedině v Ostravě

Dvořákovu Armidu lze
vidět jedině v Ostravě

29. 4. 2012

Po jednadvaceti letech se do Národního divadla moravskoslezského vrací vrcholné dílo světoznámého skladatele Antonína Dvořáka - Armida. Ostrava je jediné město na světě, kde se bude Dvořákova Armida hrát.

Poslední Dvořákovu operu Armida nastudoval tvůrčí tým Robert Jindra (hudební nastudování) a Jiří Nekvasil (režie), mezi jehož úspěchy patří například vysoce ceněná inscenace Cardillac. „Armida mě fascinuje nejen coby vrcholné dílo Antonína Dvořáka, ale taky svým neobyčejným osudem: přes své nesporné kvality se dosud neprosadila doma ani na světové scéně, přitom jde o silné téma: příběh opery vychází z eposu nejvýznamnějšího básníka italského baroka Torquata Tassa Osvobozený Jeruzalém,“ uvádí režisér Jiří Nekvasil. S novou premiérou, mimořádným projektem o lásce rytíře Rinalda a pohanské kouzelnice Armidy, se opera NDM na začátku příštího kalendářního roku zúčastní celostátní přehlídky OPERA 2013, která se koná vždy jednou za dva roky v Praze a prezentuje ty nejlepší operní inscenace z celé České republiky.

K roli Armidy se po dvaceti letech vrací přední operní pěvkyně Eva Dřízgová-Jirušová, která letos oslaví významné životní jubileum. Alternovat ji bude Dana Burešová, sólistka Národního divadla v Praze, která s operou NDM spolupracuje pravidelně, dosud zde vytvořila Šárku v Janáčkově stejnojmenné opeře a Cardillacovu dceru v Hindemithově opeře Cardillac.

V roli rytíře Rinalda se představí tenorista Tomáš Černý, který byl za ztvárnění role Dona José v Carmen v NDM v užší nominaci na Cenu Thálie 2010 a za ztvárnění Lorise v Giordanově Fedoře se dostal do širší nominace na Cenu Thálie 2011.

Premiéra 3. a 5. května v 18.30, Divadlo Antonína Dvořáka.

Osoby a obsazení najdete zde.

divadlo opera
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.