John Updike kdysi v Praze 
podpořil české disidenty

John Updike kdysi v Praze
podpořil české disidenty

26. 1. 2014

Co ho proslavilo? Především úspěšná série románů o Harrym „Králíkovi“ Angstromovi či kniha Čarodějky z Eastwicku. Ta potom posloužila jako námět pro skvělý stejnojmenný film s Jackem Nicholsonem v hlavní roli.

Americký spisovatel a básník John Updike si na začátku své kariéry získal přízeň čtenářů i kritiky románem Králíku, utíkej! (1960), který se stal první částí volné tetralogie. Ústřední postavou slavné literární série je Harry Angstrom, přezdívaný Králík. Ten se potýká s osudem maloměstského příslušníka americké střední vrstvy druhé poloviny dvacátého století. Za díly Králík je bohatý a Králík na odpočinku získal Updike v roce 1982 a pak 1991 prestižní Pulitzerovu cenu za literaturu.

Významnou součástí Updikeovy románové tvorby jsou i dvě autobiograficky laděné knihy o vztazích mezi rodiči a jejich potomky – romány Kentaur a O farmě. Neméně zajímavou součást Updikeova literárního odkazu pak představují i povídky, jichž napsal téměř dvě stovky a za něž obdržel řadu ocenění.

Několikrát navštívil Československo. Poprvé v roce 1964 při cestě po zemích východní Evropy. Během návštěvy v polovině 80. let se na americké ambasádě setkal s několika spisovateli z českého disentu.

Světoznámý spisovatel John Updike zemřel před pěti lety, 27. ledna 2009, na rakovinu plic. Bylo mu 76 let.

spisovatelé výročí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.