Ošlehaný Marlboro Man
skonal. Kvůli kouření...

Ošlehaný Marlboro Man
skonal. Kvůli kouření...

27. 1. 2014

Je to krutý paradox. Americký herec Eric Lawson, který byl koncem 70. let tváří reklamy na cigarety Marlboro, zemřel na nemoc spojenou s kouřením. Lawson, jenž se jako větrem ošlehaný kovboj objevil na plakátech propagujících cigarety značky Marlboro, zesnul 10. ledna ve věku 72 let ve svém domě v kalifornském městě San Luis Obispo. Příčinou hercova úmrtí bylo selhání dýchání v důsledku takzvané chronické obstrukční plicní nemoci.

Lawson, který začal kouřit už ve čtrnácti, se objevoval v tištěných reklamách na cigarety Marlboro v letech 1978 až 1981. Později ale vystoupil i v protikuřácké kampani, která parodovala postavu „Marlboro Man“, a rovněž v dalších programech upozorňujících na negativní dopady kouření.

I přes tyto aktivity pokračoval v kouření až do okamžiku, kdy u něj lékaři zjistili chronickou obstrukční plicní nemoc. „Cigarety ho měly ve své moci. Nedokázal přestat,“ řekla Susan Lawsonová na adresu svého manžela, který si zahrál v seriálech a filmech jako Charlieho andílci, Dynastie či Pobřežní hlídka.

Také dalším hercům a modelům, kteří propagovali značku Marlboro, se staly cigarety osudnými. David Millar podlehl v roce 1987 rozedmě plic a David McLean v roce 1995 zemřel na rakovinu plic.

kouření
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.