Hrad Karlštejn otvírá
brány už tuto sobotu

Hrad Karlštejn otvírá
brány už tuto sobotu

28. 1. 2014

Hrad Karlštejn na Berounsku, nejnavštěvovanější středočeská památka, se návštěvníkům jako jeden z prvních otevře v sobotu 1. února. Přístupný bude každý únorový víkend. Hlavní turistická sezona, kdy bude mít otevřeno každý den kromě pondělků, začne v březnu a skončí v listopadu.

Hrad bude při únorových prohlídkách otevřen od 10:00 do 15:00. Návštěvníci zatím budou moct navštívit základní okruh s historickými interiéry Císařského paláce, kde byly soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV. V klenotnici mohou zhlédnout repliky české svatováclavské a říšské císařské koruny a uvidí také karlštejnský poklad představující kolem 40 exponátů, které byly dříve součástí kaple hradu a sloužily k provádění církevních obřadů.

Druhá prohlídková trasa s nejcennějšími interiéry včetně kaple svatého Kříže bude zpřístupněna od 1. května. Na hradě se letos opět uskuteční mnoho kulturních akcí. 

Gotický hrad Karlštejn založil v roce 1348 český král a římský císař Karel IV. Mezi českými hrady zaujímal zcela výjimečné postavení. Byl vybudován jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. V novější době památku proslavil mimo jiné filmový muzikál Noc na Karlštejně.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.