Pozor na "výhodné" půjčky,
mohou vás zcela zruinovat

Pozor na "výhodné" půjčky,
mohou vás zcela zruinovat

1. 2. 2014

Paní Marie si před dvěma lety půjčila od banky na stavbu verandy 100 tisíc. Nebyly určené pro ni, ale pro mladé – dcera s manželem „nutně“ potřebovali prostor, kde by mohli v létě grilovat. Protože však už měli půjček několik, musela vypomoci babička. Slíbili jí, že peníze budou splácet sami a během jednoho roku je všechny vrátí.

Jenže nestalo se. Zeť přišel o práci a nestíhal hradit dluhy. Marie zvládla ze svého důchodu a úspor prvních pět splátek, ale dál už to nešlo. Dnes čelí exekuci.

Takových příkladů je mnoho. Nenechte se proto přemluvit k neuváženým úvěrům, nákupu „výhodného“ zboží a zbytečně se jinak „výhodně“ nezadlužujte. A hlavně – zapomeňte na předváděcí akce.

Není to plané varování, v Česku totiž přibývá seniorů, kteří mají exekuci na důchod. Na konci loňska jich bylo už skoro 71 tisíc. Od roku 2006 se tak tento počet více než zdvojnásobil. Jen za minulý rok se zvedl o skoro 3400, informovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

„U dalších několika desítek tisíc důchodů evidujeme exekuci, ale protože důchod je tak nízký, že nedosahuje takzvané zabavitelné výše, nemohla ČSSZ exekuční srážku zařídit,“ uvedla mluvčí úřadu Jana Buraňová.

Obvyklá praxe: koupíte si na takzvaný spotřebitelský úvěr (za tučné úroky) například pěknou LCD televizi. Zaplatíte jen 999 korun a můžete si ji hned odvézt. Lákavé, kdo by to nevzal. Jenže časem vám zbývá doplatit ještě desetkrát tolik. Máte na to? Pokud ne, možná přijdete nejen o vysněnou televizi. S úroky a sankcemi za případné pozdní splácení často nezbyde ani na živobytí. A výjimečné nejsou ani případy, kdy lidé ztratili střechu nad hlavou.

půjčky a úvěry
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.