Češi konzumují málo
vápníku a vitamínu D

Češi konzumují málo
vápníku a vitamínu D

8. 2. 2014

Studie ukázaly, že více než čtvrtina lidí přijímá málo vápníku, deset procent jen polovinu doporučené denní dávky, tedy 565 miligramů. Přes tři čtvrtiny lidí mají méně než poloviční dávku vitamínu D a deset procent jen 0,5 mikrogramu, což je dvacetina denní dávky.

Na prevenci osteoporózy je podle primáře Petra Tláskala, předsedy Společnosti pro výživu z Fakultní nemocnice Motol, nutno myslet už v době, kdy se kostní tkáň tvoří, což je zhruba do dvacátého roku věku. Do kostí by se mělo denně uložit sto miligramů vápníku u pěti až šestiletých dětí, 400 miligramů v pubertě a 150 miligramů u dospělých. Pro vstřebávání vápníku je nezbytný také dostatečný příjem vitamínu D.

Vápník je i v jiných potravinách, například v máku, nejvíce si ho ale tělo dokáže vzít právě z mléčných výrobků. Potřebu vápníku mohou pokrýt z větší části kysané mléčné výrobky, obvykle nevyvolávají trávicí potíže ani u lidí, jimž vadí mléko. Podle předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka je Česko ve spotřebě kysaných mléčných výrobků dva kilogramy pod evropským průměrem, který činí 18,5 na osobu a rok.

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace se mají mléko a mléčné výrobky konzumovat alespoň třikrát denně, lépe ty s nižším obsahem tuku. Přirozeným zdrojem vápníku jsou vedle mléka a mléčných výrobků sardinky, kapusta, brokolice, pórek, špenát, mák, oříšky, luštěniny, tofu a z ovoce sušené fíky či rozinky. Hojným zdrojem vitamínu D je sluneční záření, rybí tuk, játra, žloutek a obohacené složky potravy.

potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.