Když mluvil František Nepil,
posluchač přestal spěchat

Když mluvil František Nepil,
posluchač přestal spěchat

9. 2. 2014

Dobře ho znají malí i velcí čtenáři. Pro děti napsal několik pohádkových knížek, například Makového mužíčka, Polní žínku Evelýnku nebo Naschválníčky. Knihy plné hravosti a laskavosti adresoval také dospělým, dodnes se čtou třeba tituly Jak se dělá chalupa nebo Střevíce z lýčí.

Spisovatel František Nepil byl ale i skvělým vypravěčem a jeho hlas dobře znají třeba diváci večerníčku Domeček u tří koťátek. „Kdybych měl říci, čím je František Nepil, řekl bych, že vypravěčem. A to je vzácné, protože vypravěčů ubývá... Když se ozve jeho hlas, zabrání to člověku spěchat,“ řekl o něm Miroslav Horníček.

Nepil a Horníček řadu let spolupracovali. Spisovatel se totiž po dvě dekády živil jako reklamní textař v agentuře Merkur a pro Horníčka a Jana Wericha napsal mnoho textů, které četli v rozhlasové propagační relaci. Z reklamy odešel Nepil až v roce 1968, kdy zamířil do dětské redakce rozhlasu.

V té době už psal povídky pro časopis Plamen, fejetony do Literárních novin a také pohádky pro rozhlasové vysílání. S redakcí se sice po čtyřech letech rozloučil a odešel na volnou nohu, s rozhlasem ale i nadále spolupracoval. K nejoblíbenějším relacím patřily jeho fejetony Dobré a ještě lepší jitro, jejichž byl i nezaměnitelným interpretem.

Autor řady televizních pohádek, ale i vášnivý chalupář, zahrádkář a cestovatel by 10. ledna oslavil 85. narozeniny. Zemřel však už v roce 1995 ve věku 66 let.

spisovatelé
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.