Když mluvil František Nepil,
posluchač přestal spěchat

Když mluvil František Nepil,
posluchač přestal spěchat

9. 2. 2014

Dobře ho znají malí i velcí čtenáři. Pro děti napsal několik pohádkových knížek, například Makového mužíčka, Polní žínku Evelýnku nebo Naschválníčky. Knihy plné hravosti a laskavosti adresoval také dospělým, dodnes se čtou třeba tituly Jak se dělá chalupa nebo Střevíce z lýčí.

Spisovatel František Nepil byl ale i skvělým vypravěčem a jeho hlas dobře znají třeba diváci večerníčku Domeček u tří koťátek. „Kdybych měl říci, čím je František Nepil, řekl bych, že vypravěčem. A to je vzácné, protože vypravěčů ubývá... Když se ozve jeho hlas, zabrání to člověku spěchat,“ řekl o něm Miroslav Horníček.

Nepil a Horníček řadu let spolupracovali. Spisovatel se totiž po dvě dekády živil jako reklamní textař v agentuře Merkur a pro Horníčka a Jana Wericha napsal mnoho textů, které četli v rozhlasové propagační relaci. Z reklamy odešel Nepil až v roce 1968, kdy zamířil do dětské redakce rozhlasu.

V té době už psal povídky pro časopis Plamen, fejetony do Literárních novin a také pohádky pro rozhlasové vysílání. S redakcí se sice po čtyřech letech rozloučil a odešel na volnou nohu, s rozhlasem ale i nadále spolupracoval. K nejoblíbenějším relacím patřily jeho fejetony Dobré a ještě lepší jitro, jejichž byl i nezaměnitelným interpretem.

Autor řady televizních pohádek, ale i vášnivý chalupář, zahrádkář a cestovatel by 10. ledna oslavil 85. narozeniny. Zemřel však už v roce 1995 ve věku 66 let.

spisovatelé
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Také jsem ho ráda poslouchala. Uměl slovem pohladit duši.
Olga Štolbová
Někteří lidé jsou opravdu nenahraditelní.Pro mě je to František Nepil. Nenapodobitelný vypravěč, spisovatel a Člověk s velkým srdcem. Jeho knížky opatruju s úctou. Škoda, že tak brzy odešel.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...