Temple-Blacková zažila
okupaci 1968 i revoluci

Temple-Blacková zažila
okupaci 1968 i revoluci

11. 2. 2014

Byla ženou dvou kariér. Americká herečka Shirley Templeová-Blacková se proslavila již v dětství v Hollywoodu, kde si zahrála ve více než 50 filmech. V dospělosti se začala věnovat politice. Zastupovala svou zemi v OSN, šéfovala protokolu v Bílém domě a posléze prožila jako velvyslankyně USA v tehdejším Československu sametovou revoluci. Templeová-Blacková, podle některých nejpopulárnější dětská herečka všech dob, zemřela ve věku 85 let.

Templeová-Blacková natočila většinu filmů ještě před svými desátými narozeninami. Už jako šestiletá získala sošku zvláštního Oscara jako uznání za přínos k filmové zábavě roku 1934 a stala se tak jeho první a dodnes nejmladší nositelkou.

Poté byla jako sladká zpívající holčička s lokýnkami po několik let největší kasovní hvězdou Hollywoodu a Americe ze stříbrného plátna vlévala do žil optimismus v době hospodářské krize. Zářila například ve filmech Malý rebel (1935), Heidi (1937) či Malá princezna (1939).

Těsně po válce se provdala za herce Johna Agara, měli spolu dceru Lindu Susan a po čtyřech letech se rozvedli. Svou životní lásku, kalifornského obchodníka Charlese Aldena Blacka, potkala v roce 1950. Ještě týž rok se vzali a posléze se jim narodil syn Charles a dcera Lori.

Koncem 50. let se Shirley Templeová-Blacková krátce vrátila před kameru - v televizní sérii adaptací pohádek a rodinných příběhů, než se naplno vrhla do věcí veřejných. Mimo jiné stála u zrodu Mezinárodní federace společností pro roztroušenou sklerózu (touto nemocí trpěl i její bratr George). V roce 1967 neúspěšně kandidovala do Kongresu, jako angažovaná republikánka podporovala i účast USA ve vietnamské válce. O dva roky později byla jedinou ženou v pětičlenné americké delegaci v OSN.

Ve čtyřiačtyřiceti letech Templeová-Blacková onemocněla rakovinou prsu a jako první ze slavných osobností o své nemoci veřejně promluvila, aby tak dodala odvahu ostatním ženám.

V létě 1974 byla jmenována velvyslankyní USA v Ghaně, odkud se vrátila po dvou letech, aby od července 1976 půlroku šéfovala protokolu v Bílém domě jako první žena v této funkci.

Poté působila na ministerstvu zahraničí, než se v létě 1989 stala velvyslankyní USA v Československu. Kromě sametové revoluce zažila v Praze i jinou historickou událost - obsazení země vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Tehdy tu pobývala jako zástupkyně organizace bojující proti roztroušené skleróze.

Po skončení diplomatické mise v Praze v létě 1992 odešla Templeová-Blacková z diplomatických služeb a věnovala se rodině a manželovi, který zemřel v srpnu 2005 - pár měsíců poté, co byla jeho žena v Los Angeles oceněna Sdružením filmových a televizních herců (SAG) za celoživotní dílo.

Templeová-Blacková byla též nositelkou čestných doktorátů univerzity v Santa Claře a Lehighské univerzity. Za filmové role získala už v roce 1960 svoji hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Žila stále v rodné Kalifornii.

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.