Jak se občan Solženicyn
musel vystěhovat na Západ

Jak se občan Solženicyn
musel vystěhovat na Západ

12. 2. 2014

Ruský spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu Alexandr Solženicyn jako jeden z prvních demaskoval totalitní tvář bývalého sovětského režimu. Po vydání prvního dílu Souostroví Gulag ve Francii v roce 1973 a zveřejnění výzvy Nežít ve lži byl Solženicyn před 40 lety, 13. února 1974 zatčen. Poté ho zbavili občanství SSSR a vypověděli na Západ, do Frankfurtu nad Mohanem.

Bylo to první vypovězení občana SSSR od Lva Trockého v roce 1929. V exilu Solženicynovi, za nímž vzápětí přijela celá rodina, zpočátku nejvíce pomohl německý spisovatel Heinrich Böll, který mu našel domov v Curychu. V říjnu 1976 se Solženicyn odstěhoval do USA.

Na Západě postupně vyšly všechny jeho romány (Souostroví Gulag, V kruhu prvním, Rakovina), filozofický sborník Zpod balvanů, memoáry Trkalo se tele s dubem a další práce. V Sovětském svazu mu práce začaly vycházet v roce 1989 a o rok později bylo publikováno i Souostroví Gulag. Ve stejném roce získal zpět občanství a v roce 1991 byl zproštěn obvinění z vlastizrady a rehabilitován. Do Moskvy se vrátil po dvouměsíční cestě vlakem z Vladivostoku v létě 1994.

komunismus SSSR
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.