George Segal: někdy 
dole, ale častěji nahoře

George Segal: někdy
dole, ale častěji nahoře

12. 2. 2014

V 60. a 70. letech patřil k největším hollywoodským hvězdám. Na vlastní kůži ale také poznal, jak je herecká profese ošidná a jaké to je, když člověk místo hlavních rolí dostává jen epizodní roličky v průměrných filmech.

Potřetí ženatý otec dvou dcer George Segal nikdy neměl hvězdné manýry a nebyl ve středu mediální pozornosti. Do mezinárodního povědomí vstoupil rozporuplnou postavou desátníka Kinga ve filmovém dramatu Král Krysa z roku 1965. Největší úspěch zaznamenal rok na to s rolí mladého profesora biologie Nicka v Nicholsově adaptaci hry Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové. Během dalších deseti let ztvárnil řadu postav ve filmech, kterým čas neublížil, mimo jiné ve válečném velkofilmu Most u Remagenu, jenž se natáčel v létě 1968 v Československu.

Z vážných charakterů se pak postupně přeorientoval spíše ke komediálním a stal se oblíbeným představitelem tragikomických a romantických rolí záletných a smolařských hrdinů sužovaných citovými problémy. Na počátku 80. let jeho hvězda poněkud pohasla a najednou na něj zbývaly jen epizodní roličky. Začal tedy hledat uplatnění v televizi a pravidelně také vystupoval se svou jazzovou kapelou – je výtečným banjistou.

V polovině 90. let se George Segal, který slaví 13. února 80. narozeniny, dočkal comebacku. A to jak televizního (seriál Třeba mě sežer nebo film Mág Houdini), tak filmového (Cable Guy nebo Dvě tváře lásky), vrátil se však i na divadelní prkna Broadwaye.

herci Hollywood
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.