Špatně dýcháte ve spánku?
Jste-li kardiaci, máte problém

Špatně dýcháte ve spánku?
Jste-li kardiaci, máte problém

16. 2. 2014

Ono to na první pohled nevypadá nijak závažně. Partner či partnerka při spaní nemohou popadnout dech, ale nakonec se jim to přece vždycky povede. Jenže pozor! Poruchy dýchání ve spánku, neboli takzvaná spánková apnoe, může negativně ovlivňovat léčbu u pacientů s kardiovaskulárními onemocněními.

Poruchami dýchání ve spánku podle současných výzkumů trpí třetina až polovina lidí s onemocněním srdce. „U většiny však nejsou tyto problémy diagnostikovány, což může negativně ovlivnit úspěšnost léčby i prognózu pacientů. Věříme, že zajistíme našim pacientům přístup k nejmodernějším možnostem léčby," říká vedoucí lékař kardiovaskulárního spánkového centra při brněnské nemocnici u sv. Anny Tomáš Kára.

Svatoanenské kardiovaskulární centrum vzniklo v těsné spolupráci s americkou Mayo Clinic a stalo se tak jedním z prvních pracovišť v Evropské unii, které se specializuje na diagnostiku a léčbu spánkové apnoe u pacientů s onemocněními kardiovaskulárního systému.

Podle přednostky I. interní kardioanalogické kliniky svatoanenské nemocnice Lenky Špinarové může odhalení poruch dýchání ve spánku značně pomoct. „Včasná diagnostika a léčba spánkové apnoe představuje perspektivní oblast kardiologie, která může dále zlepšit už tak vysokou úroveň léčby kardiovaskulárních onemocnění,“ uvedla Špinarová.

Spánkové apnoe zvyšují riziko vzniku poruch srdečního rytmu a mohou přispívat ke vzniku závažných onemocnění včetně infarktu myokardu.

srdce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.