Češi přišli na chuť
kvalitnějším sýrům

Češi přišli na chuť
kvalitnějším sýrům

18. 2. 2014

Spotřeba sýrů v Česku roste a přibližuje se průměrné spotřebě v Evropské unii, která dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu ročně. V posledních letech narůstá konzumace čerstvých a plísňových sýrů. Stále více lidí vyhledává různé sýrové speciality. S tím souvisí trend přibývajících speciálních sýrových prodejen.

Z dlouhodobého hlediska český zákazník nakupuje především polotvrdé sýry holandského typu, mezi něž patří především eidamy a goudy. Specifikem českého trhu je vysoká obliba tavených sýrů. Jejich průměrná spotřeba dosahuje více než dva kilogramy na osobu. Český zákazník miluje také sýry s oky. "Nově se ale zaměřuje na rozšiřující sortiment čerstvých sýrů a také sýrů plísňových," poznamenal předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Lidé také již nekupují sýry jen jako základní potravinu. Čím dál častěji si například při různých oslavách či posezeních s přáteli dopřávají různé speciality. Mezi ně patří například velmi prozrálé archivní sýry nebo dovážené sýry s chráněným označením původu. Jiní zákazníci pak v obchodech vyhledávají druhy sýrů, které jim chutnali při návštěvách v zahraničí. "Tento spotřebitelský zájem vedl i k otevírání celé řady speciálních sýrových prodejen (sýroték) a dá se říci, že nejméně jedna až dvě takovéto prodejny jsou dnes už téměř v každém větším nebo i okresním městě," řekl Kopáček. Například italsko-česká společnost Orrero, která je největším světovým výrobcem tvrdého sýra typu parmazán, má v současnosti v Česku 11 prodejen La Formaggeria Gran Moravia. Brzy mají přibýt další nové prodejny.

Spotřeba okolo 17 kilogramů sýrů na osobu ročně řadí Čechy na přední místo ve střední a východní Evropě. Češi snědí více sýrů než Britové, Španělé či Skandinávci. Největšími jedlíky sýrů v Evropě jsou Řekové s 30 až 31 kilogramy ročně. Následují Francouzi, Lucemburčané, Němci a Italové.

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.