Aukční rekord pokořen: Munchův
Křik je nejdráže prodaným dílem

Aukční rekord pokořen: Munchův
Křik je nejdráže prodaným dílem

3. 5. 2012

Aukční síň Sotheby\'s vydražila slavný expresionistický obraz Křik norského malíře Edvarda Muncha za 119,9 milionu dolarů (2,3 miliardy korun). Obraz se tak stal nejdráže prodaným dílem v aukci v dosavadní historii.

Dramatická aukce trvala jen 12 minut. O obraz bojovalo sedm zájemců, ale v závěru přihazovali pouze dva účastníci dražby, kteří zvyšovali nabídku po telefonu.

Částka, za kterou byl expresionistický obraz nakonec vydražen, překonala předešlý rekord z roku 2010. Tehdy vydražili akt Pabla Picassa Nahá za 106,5 milionu dolarů (asi dvě miliardy korun).

Munch namaloval čtyři verze svého obrazu a do dražby šla jediná z nich, pastel na lepence, která je v soukromé sbírce. Majitelem byl norský miliardář Petter Olsen, jehož otec byl Munchovým přítelem, sousedem a mecenášem.

Olsen uvedl, že prostředky získané prodejem Munchova obrazu půjdou na výstavbu nového muzea, uměleckého centra a hotelu na jeho farmě v Norsku.

„Je to jedna z nejvýznamnějších uměleckých prací v soukromých rukách,“ řekl Simon Shaw ze Sotheby\'s.

Edvard Munch se narodil roku 1863 ve vesnici Ådalsbruk. Jeho raná tvorba byla ovlivněna francouzskými impresionisty. Stěžejní část jeho díla včetně nejslavnějšího obrazu Křik, který vznikl v roce 1895, představuje umělecký styl expresionismus. Munch zemřel v roce 1944 ve věku 80 let v Oslo.

Dvě z verzí Křiku se staly předmětem krádeže. V roce 1994 dva zloději ukradli z Norské národní galerie Křik namalovaný v roce 1893. Díky zásahu policie se obraz ještě ve stejném roce vrátil bez poškození zpět do galerie.

O deset let později maskovaní ozbrojení lupiči ukradli z Munchova muzea Křik namalovaný v roce 1910 společně s dalším obrazem s názvem Madona. Obě díla byla nalezena o dva roky později. Do výstavní síně se vrátila v roce 2008.

kultura výtvarné umění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.