Přesvědčte své známé, aby se nebáli internetu. Pomůže jim

Přesvědčte své známé, aby se nebáli internetu. Pomůže jim

7. 10. 2011

Sdílíte názor, že se internet týká pouze lidí v produktivním věku? Vy samozřejmě ne, protože jinak byste tyto řádky těžko mohli číst. Ale řada vašich známých si to myslet může. Přitom opomíjejí, že právě internet jim pomůže zvládnout zásadní změnu života, kterou sebou přináší vyšší věk a odchod na penzi.

Není divu, že starší generace má často k počítačům nedůvěru. Nástup osobních počítačů ji zastihl zpravidla pár let před penzí a k internetu se dostali (pokud vůbec) ještě později. Navíc v sobě živí naprosto mylnou představ, že internet je pouze pro mladé.

Být trpělivým učitelem

Proto je třeba trpělivě vysvětlovat. Například to, že pracovat s internetem se může naučit úplně každý, a to v relativně velmi krátkém čase. Ideálními učiteli jsou přátelé, potomci (ať už ti přímí nebo vnoučata), kteří mají i v nízkém věku o počítačích velmi slušné znalosti. „Důležité však je, aby jejich výklad byl jasný a srozumitelný bez počítačové hantýrky a internetových zkratek, které seniory od začátku spolehlivě odradí,“ říká expert přes výpočetní techniku Vít Procházka.

Už po několikahodinovém školení se internet může stát studnicí informací, rad a nových zkušeností, které lze využít při práci i zábavě. Internet je navíc vhodným nástrojem pro komunikaci seniora s okolím.

Není to tak drahé

Všeobecné povědomí, že internet je drahý špás, který si penzista nemůže dovolit, je dalším omylem. Přístup na web totiž nemusí seniora přijít dráž než kterýkoliv jiný běžný koníček. Počítejte s námi. Jednoduchý notebook či PC pořídíte kolem pěti tisíc korun (ještě lepší je samozřejmě jej podědit po vnoučatech, která pečlivě sledují technologické trendy a svůj „počítačový park“ pravidelně obměňují). Samotné (neomezené) připojení na internet pomocí pevné telefonní linky (nebo mobilního telefonu) a modemu vás vyjde na pět až šest stovek měsíčně. Připojit se dá i jednorázově, například na pár dní v měsíci, což je výhodné třeba na chatu. Operátoři nabízejí předplacené balíčky na jeden až pět dnů s platností kolem dvou měsíců za zhruba padesát až tři sta korun.

Velmi zdatný pomocník

Jak sami vidíte, internet může být užitečným, snadno zvládnutelným i finančně dostupným nástrojem každého seniora a může přispět k významnému obohacení jeho života. Kromě vyhledávání informací (práci s vyhledavači si osvojí velmi rychle) nabízí přehled denního tisku, elektronickou verzi prakticky všech časopisů (včetně archivních vydání), rychlou a bezplatnou e-mailovou komunikaci s přáteli, internetové bankovnictví (tedy obsluhu účtu z obývacího pokoje), možnost nákupů po internetu v tzv. e-shopech, elektronické knihy, hudbu, rezervaci zájezdů, letenek či vstupenek a mnohé další. Na internetu lze také publikovat, což umožňuje řada portálů, mezi nimi i i60.cz. A dokonce si můžete založit i vlastní webové stránky.

Tato nekonečná inspirace přitom funguje nepřetržitě. Internet je přístupný 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. Za informacemi na internetu, byť z druhého konce světa, nikdo nemusí nikam chodit ani jezdit, má je ve svém počítači doma. A to je obrovský přínos.

internet počítače
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.