Stoupající hladina moří
ohrožuje kulturní památky

Stoupající hladina moří
ohrožuje kulturní památky

6. 3. 2014

Stoupající hladina moří v důsledku globálního oteplování bezprostředně ohrožuje desítky lokalit světového kulturního dědictví. Pokud by průměrná globální teplota stoupla byť jen o jeden stupeň Celsia, pod vodou by se mohlo ocitnout na 40 světových kulturních památek. Varuje před tím studie rakouské Innsbrucké univerzity a institutu pro zkoumání následků klimatických změn v německé Postupimi (PIK), otištěná v odborném časopise Environmental Research Letters.

„Při vzestupu teploty o jeden stupeň by se voda rozlila i do chráněných historických center německých měst jako je Lübeck, Wismar nebo Stralsund,“ upozorňuje agentura DPA. Pokud by teplota stoupla o tři stupně, ohroženo by bylo dokonce 136 z více než 700 památek, které jsou nyní zapsány na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví (UNESCO).

Podle Bena Marzeiona z Innsbrucké univerzity by pak byla zaplavena historická centra měst jako jsou Brugy, Neapol, Benátky, Istanbul a Petrohrad, ale i chráněné objekty v Indii nebo Číně. „Pokud změnu klimatu neomezíme, budou muset budoucí archeologové hledat velkou část našeho kulturního dědictví v mořích,“ řekl Marzeion.

Vědci takový scénář pro příštích 2000 let vytvořili na počítačovém modelu, přičemž zohlednili i rozdílný vzestup hladiny a intenzitu příbojů v různých regionech.

Klimatolog Anders Levermann z PIK varoval i před akutními riziky pro lidstvo. „Průměrná globální teplota vzrostla o 0,8 stupně ve srovnání s předindustriální dobou. Pokud bychom vypouštěli tolik skleníkových plynů jako dosud, museli bychom do konce století počítat s globálním oteplením až o pět stupňů,“ varoval Levermann. Zasaženy by tak byly pobřežní oblasti s miliony lidí.

Při globálním oteplení o tři stupně by mohlo až 12 zemí světa přijít o více než polovinu své současné rozlohy. Ohroženy jsou především oblasti jihovýchodní Asie, ale také například americký stát Florida.

památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.