Pozor na cukrovku!
Lidé ji stále podceňují

Pozor na cukrovku!
Lidé ji stále podceňují

19. 3. 2014

Rizika cukrovky lidé v Česku stále podceňují. Z aktuálního průzkumu agentury ppm factum research pro Diabetickou asociaci vyplynulo, že pouze 56 procent občanů si uvědomuje, že cukrovka patří mezi závažná onemocnění, jež může mít život ohrožující komplikace. Třetina z těch, u nichž je riziko onemocnění cukrovkou vysoké, si přitom tuto hrozbu nepřipouští - míru rizika pro svoji osobu hodnotí jako nízkou.

V Česku se s cukrovkou léčí kolem 850 tisíc lidí, dalších 250 tisíc ji má a neví o tom. Za dvacet let se počet diabetiků zdvojnásobil. Každý rok je cukrovka zjištěna u 55 tisíc lidí a 22 tisíc jich zemře.

Je to dáno i tím, že čtyři z deseti lidí nepodstupují u svého praktického lékaře preventivní vyšetření na riziko onemocnění cukrovkou. Včasné odhalení nemoci je přitom jedním z předpokladů úspěšné léčby. Pacient se tak může vyhnout závažným komplikacím, které mohou vyústit až v amputaci nohy či oslepnutí, a celkově se díky léčbě udržuje v relativně dobré kondici.

Podle předsedy Diabetické asociace ČR profesora Milana Kvapila tři čtvrtiny diabetiků umírají na nemoci srdce a cév. Sedm z deseti pacientů s prokázaným kornatěním tepen má vyšší hladinu cukru v krvi. Léčba komplikací zvyšuje přímé náklady na léčení cukrovky, které přesahují 20 miliard korun ročně.

Česko má Národní diabetologický program, který ministerstvo zdravotnictví schválilo jako oficiální dokument pro organizaci léčby cukrovky. Posílit se má prevence, včasná diagnostika a léčba cukrovky i souvisejících nemocí. "Přímým důsledkem bude snížení počtu nemocných, časnější záchyt pacientů s cukrovkou a intenzivnější léčba cukrovky i souvisejících nemocí," doufá předsedkyně výboru České diabetologické společnosti Terezie Pelikánová.

cukrovka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%