Cesta na Sever 6: Gränna

Cesta na Sever 6: Gränna

6. 5. 2012

Gränna leží na břehu jezera Vättern, druhého největšího jezera Švédska.
Je nám dopřáno se po úmorné cestě dosytnosti vyspat, snídaně je přichystána až na půl deváté, odjezd na výlet v půl desáté.
Máme dost času vyfotit si i penzion a prohlédnout nejbližší okolí. Sluníčko svítí, i když vzduch je poměrně chladný.
První zastávka je v nejbližší obci Bottnaryd. Navštěvujeme místní kostel Bottnaryds kyrka. Je to starobylý dřevěný kostel, který byl vystavěn v letech 1666-1667. Jeho hlavní zajímavostí jsou vnitřní malby, zvláště malby na stropě. Zde je vymalováno nejen Nebe (Ráj) ale i Očistec a Peklo.

Posloucháme výklad majitele o vztahu Švédů k náboženství a jejich životním stylu, hlavně na švédském venkově. Švédové jsou silně nábožensky založení. Věřících je v zemi 95%. V současné době je církev samostatná a odloučená od státu. Má značný majetek a žije z jeho výnosů a darů věřících.
Centrem každé vsi je kostel a fara. Neexistují zde „hospody“. Obyvatelé se scházejí v kostelech, případně na farách. U řady kostelů ve městech je vybudována i kavárna, někdy přímo za kostelními lavicemi. Samozřejmostí v kostele je i toaleta. Okolo kostela se rozprostírá hřbitov. Jsou na něm pochováni nejen lidé, ale i jejich zvířecí přátelé. Kostely jsou otevřeny sedm dnů v týdnu a jsou veřejnosti přístupné. Jen v některých významných, převážně v hlavním městě, se vybírá oficielní vstupné. Fary jsou centrem veškerého společenského života ve vsích.
Evangelické náboženství je v tomto ohledu vstřícnější, neexistuje tam celibát a proto představitelé církve žijí v běžných rodinách.
Neexistují ani zpovědnice, v kostelech je nainstalován „Globus smíření“, na který se dávají zapálené svíčky. Pokud máte nějaké přání nebo toužíte po odpuštění svého prohřešku.
Na vesnicích a samostatných usedlostech se obyvatelé většinou živí lesnictvím, zemědělstvím a rybářstvím. Většina švédské půdy je v soukromém vlastnictví a je vzorně obhospodařována. Švédové si cení svoji krajinu a jsou velcí patrioti. Před řadou domů je stožár a na něm švédský třícípí  praporek na znamení, že zde bydlí Švéd. Švédové nelpí nrännaberg, kde jsou instalovány stavby ze šestnáctého století. Z výkladu snad jen jednu zajímavost. V době, kdy Skandinávii vládli Dánové, měli po celém území své vojáky. Neexistovala kasárna a místní obyvatelé měli povinnost vojáky u sebe ubytovat. Proto měla každá chalupa i zvláštní světnici pro vojáky.

Z vyhlídky ve skanzenu je pěkný pohled na Grännu a jezero Vättern. Jezero Vättern  je dlouhá užší vodní plocha, tvořící hranici mezi východní a západní částí oblasti Götaland. Rozloha jezera je 1912 km², délka 129 km a šířka 28 km. Okolo jezera každoročně pořádají „závody“ na kole. Start i cíl je v Jönköpingu, trať přes 300 km. Zajímavé na těchto závodech je, že nemají vítěze, ani poražené. Každý „závodí“ sám se sebou, neexistuje žádná tabulka pořadí.
Sestupujeme po schodech do města. Míjíme i malý vodopád. Městečko Gränna je turistickým střediskem Švédska, v létě je zde velmi rušno. Je to nejteplejší místo ve Švédsku. A čím je ještě Gränna známá? Typickými cukrovinkami polkagrís. Jsou to ručně vyráběné cukrovinky, jejich hlavními ingrediencemi je cukr, voda a ocet. Původní receptura je s mentolem, červenobílé špalky. V současnosti se vyrábí řada příchutí. Vidíme celý proces výroby a máme možnost ochutnat i čerstvě vyrobený špalek. Samozřejmě si také nějaké pamlsky kupejeme.
Pokračujeme v procházce Grännou. Naše kroky míří do přístavu na trajekt na ostrov Visingsö. Ostrov Visingsö je malá perlička v jižním cípu jezera, avšak s dlouhou historií. Ostrov obydleli již staří Vikingové a zanechali tu po sobě stovky hrobů. Vznik Visingsö je spojen s úsměvnou bájí, která ještě více podtrhuje magický ráz ostrova: Mytický obr Vist žil podle legendy na východní straně jezera. Jednoho dne se rozhodl se svou ženou jezero překročit. Aby cestu zvládla i jeho manželka, hodil obr do jezera veliký drn, z něhož je dnešní ostrov.
Po vylodění nás čeká malý piknik -  kávička a švédské sušenky. Bohužel se počasí kazí, ochlazuje se a trochu i prší. Přesto se vydáváme na krátkou procházku po ostrově. Ostrov je malá rezervace. Žije na něm cca 700 obyvatel a přistěhovat se na něj není vůbec jednoduché. Také je zde zákaz jakéhokoliv stavění, aby nebyl porušen jeho ráz. Ostrov patřil dlouho významné šlechtické rodině Brahů, pobýval zde i známý hvězdář Tycho. Tato rodina byla spřízněna se švédskými králi a na ostrově si v sedmnáctém století vystavěla kostel i opevněný hrad Visingborg. V té době se jednalo o nejpůsobivější stavení ve Švédsku. Tehdejší posádka na obranu činila až 800 vojáků. Hrad Visingsborg byl po roce 1680 neobývaný. Na začátku 18.století se hrad stal táborem pro ruské válečné zajatce a při jejich vzpouře vyhořel.
 V kostele Brahekyrkan, (byl v roce 1636 vystavěn na místě románského kostela  z let 1150-56) jsou uloženy rodinné klenoty tzv. koruna Brahů a církevní relikviáře.
Při zpáteční cestě ochutnáváme v přístavu místní rybí specialitu – uzeného siha. Je to velmi dobrá ryby, jen s velkými kostmi, které se dají velmi snadno i s páteří oddělit. Není mastná…. prostě nám mooc chutná!
V přístavišti v Gränně nás čeká autobus, nasedáme a míříme již bez dalších zastávek k domovu. Zítra jedeme jinam.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%