Průkopník kinematografu
Auguste Lumiere

Průkopník kinematografu
Auguste Lumiere

4. 10. 2014

Francouzský průmyslník Auguste Lumiere, který se narodil před 150 lety, 5. října 1864, patřil spolu se svým mladším bratrem Louisem k prvním filmovým tvůrcům. Ve své továrně na fotografické přístroje, která byla ve své době největší v Evropě, sestavili zdokonalením dosud známého systému záznamu a promítání obrazů první kinematografický přístroj. Když si jej v roce 1895 dali patentovat, netušili, že položili základ novému umění.

První film pomocí svého vynálezu natočili v roce 1894 a, jak už sám název napovídá, zachytili v něm všední událost - Odchod z továrny Lumierových v Lyonu. Vůbec první projekce jejich kratičkých, asi minutových reportáží se konala v Paříži v březnu následujícího roku a uspořádalo ji Sdružení pro podporu národního průmyslu. Také další projekce byly určeny pro odborníky - uskutečnily se na kongresu francouzských fotografických společností v Lyonu.

První veřejnosti přístupné kinematografické představení, na kterém bylo promítnuto deset filmů "přímo ze života", dlouhých dohromady asi deset minut, uspořádali Lumierové 28. prosince 1895 v Grand Café na pařížském bulváru Kapucínů. Diváci byli okouzleni a rychle šířili novinku o zázraku, jehož byli svědky.

Velká éra "kinematografu bratří Lumierových" skončila pokusem o gigantickou projekci na světové výstavě v Paříži v roce 1900. V následujících letech se pak věnovali více výrobě kinematografických přístrojů a filmové suroviny než natáčení filmů. Lumierové ostatně příliš nevěřili, že se jejich vynález může stát nejpřitažlivější podívanou širokých mas. Pro ně byl kinematograf především pomůckou, která může vědcům usnadnit jejich badatelskou práci.

vynálezci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%