Hrad Šternberk vystavil
unikátní Müllerovy mapy

Hrad Šternberk vystavil
unikátní Müllerovy mapy

12. 4. 2014

Obří mapa Čech kartografa Jana Kryštofa Müllera zdobí prostory hradu Šternberka na Olomoucku. Historickou mapu z 18. století o rozměrech 2,8 krát 2,4 metru najdou návštěvníci v jedné z místností na prohlídkovém okruhu hradu. Společně s ní je vystavena i Müllerova takzvaná střední mapa Čech a mapa Moravy. Na dobu pěti let tato cenná kartografická díla bezplatně propůjčil slovenský sběratel Pavel Chovaňák. Mapy by se měly stát hlavním tahákem turistické sezony.

„Zapůjčil nám je sběratel, který má k městu vztah. Doma je vystavit kvůli rozměrům nemůže, rozhodl se je proto prezentovat tady. Domlouvali jsme se na tom od loňského června. Mapy jsme umístili před návštěvnický pokoj, má to tak souvislost s cestováním. Mapy budou součástí obou prohlídkových okruhů,“ řekla kastelánka hradu Helena Gottwaldová.

Velká Müllerova mapa Čech pochází z roku 1720, střední mapa Čech z roku 1726. Hrad představuje návštěvníkům i Müllerovu mapu Moravy z druhého vydání z roku 1790. „Mapy jsou velmi cenné. Zdobí část hradu, která nyní nabízí návštěvníkům něco nového. Trefili jsme se i do expozice v Olomouci, kde je nyní výstava historických map,“ doplnila kastelánka.

Mapa Čech německého kartografa Jana Kryštofa Müllera z roku 1720 patří k nejcennějším kartografickým dílům. Čechy zachycuje v měřítku 1:132 000. Jde o největší starou mapu Čech, která má dohromady 25 sekcí. Po složení tvoří obdélník o rozměru 2822 krát 2403 milimetrů. Mapování Müller zahájil v roce 1712 v bechyňském kraji a dokončil jej v roce 1717. Vydání mapy se již nedožil. Velkou pozornost na mapě věnoval říční síti, největší bohatostí mapy však je podle odborníků detailní zakreslení sídel a hospodářských činností. Mapa má také kvalitní uměleckou výzdobu, kterou navrhl malíř Václav Vavřinec Reiner.

Na mapě Moravy pracoval Müller od roku 1708, dokončena byla o osm let později. Na hradě bude vystavena ve druhém vydání na hedvábí z roku 1790.

Hrad Šternberk stejně jako některé jiné památky v Olomouckém kraji letos kvůli teplému počasí zkrátil zimní přestávku a brány návštěvníkům otevřel již v březnu. Kromě Müllerových map budou jedním z největších turistických lákadel i divadelní představení. V polovině června návštěvníci budou moci zhlédnout v horní zahradě hradu českou klasiku Noc na Karlštejně v podání sólistů Moravského divadla Olomouc. O tři týdny později sem zamíří sólisté baletního souboru a zatančí příběh veronských milenců Romeo a Julie.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.