Honecker bránil papalášům
v NDR, aby se rozváděli

Honecker bránil papalášům
v NDR, aby se rozváděli

14. 4. 2014

Bývalý šéf východoněmeckých komunistů Erich Honecker bránil ostatním čelním představitelům někdejší Německé demokratické republiky v rozvodech. Podle něj to poškozovalo obraz socialismu v zemi. Vyplývá to z dokumentů, které o Honeckerovi vedla západoněmecká Spolková zpravodajská služba (BND) a které zveřejnil deník Bild.

„Je známo, že Honecker odmítá alkoholové excesy, které se nezřídka konají v kruzích politbyra, a bojuje proti nim. Kromě toho mu vadí vysoká míra rozvodovosti u politického vedení NDR a chce těmto lidem zakázat, aby se rozváděli,“ uvádí se ve zprávě BND ze září 1982.

Honecker byl přesvědčený, že podobné činy odporují socialistické morálce. Represivními opatřeními prý chtěl dosáhnout toho, aby mohli komunističtí představitelé sloužit jako vzor pro obyvatele východního Německa.

Další informace o soukromí někdejšího nejmocnějšího muže NDR se dostaly na veřejnost už před dvěma roky. Jeho dlouholetý osobní sluha tehdy ve svých pamětech napsal, že Honecker miloval levné plechovkové pivo ze Západu, rád se koupal na nudistické pláži, neprojevoval emoce a měl panický strach z nemocí.

Nyní zveřejněné záznamy BND také ukazují, že čelní představitelé východoněmeckých komunistů na sebe vzájemně donášeli. Někdejší správce devizových prostředků NDR Alexander Schalck-Golodkowski údajně tajně nahrával soukromé rozhovory s ostatními členy stranického vedení a nahrávky předával východoněmecké tajné policii Stasi.

Honecker vládl NDR od května 1971 do 18. října 1989, kdy byl pod tlakem masové vlny vystěhovalectví a sílících demonstrací donucen rezignovat. Byl obviněn z mnoha zločinů včetně zabití uprchlíků do západního Berlína. Po zastavení jeho soudního procesu Honecker odletěl do Chile, kde o rok později ve svých jedenaosmdesáti letech zemřel na rakovinu jater.

NDR
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.