Druhá cesta Zikmunda
a Hanzelky vedla do Asie

Druhá cesta Zikmunda
a Hanzelky vedla do Asie

22. 4. 2014

Cestovatelské legendy Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund vstoupily do srdcí a povědomí tisíců čtenářů už první výpravou po Africe a Latinské Americe. Měla to původně být cesta kolem světa. Svůj studentský sen si podruhé vyjeli splnit před 55 lety 22. dubna 1959, když se dvěma vozy značky Tatra 805 vyrazili z pražské Opletalovy ulice na cestu po Asii, Austrálii a Oceánii.

Na pět a půl let trvající výpravě procestovali tři desítky zemí a i tentokrát jim nebylo dopřáno projet celou zamýšlenou trasu, když museli oželet návštěvu pátého australského kontinentu.

Na asijskou pouť vyrazili oba inženýři symbolicky na den přesně po dvanácti letech od první výpravy na černý kontinent (1947 až 1950). Kromě nich posádku tvořili lékař Robert Vít, kterého později vystřídal Josef Koryta, a mechanik Oldřich Chalupa, jehož později zastoupil Miroslav Dryák.

Po kamenných a písčitých pouštích Blízkého východu, bažinách tajemné Indonésie a nekonečných kilometrech sibiřské tajgy cestovatele vozily dva speciálně karosované odlehčené nákladní vozy z kopřivnické tatrovky. První trasa vedla přes Jugoslávii a Turecko na Blízký východ. Pak putovali lodí přes Rudé moře do Pákistánu a odtud po souši do Indie.

Zdolali například horské cesty Nepálu, prokřižovali ostrov Cejlon a než se vydali na zpáteční cestu přes Sovětský svaz, zvládli i deštěm rozbahněnou Sumatru, Novou Guineu proslulou kanibalismem a lidnaté japonské souostroví. Do Prahy na zaplněné Staroměstské náměstí se vrátili 11. listopadu 1964.

Zkušenosti z asijské cesty popsali v desítce knih, z nichž k nejznámějším patří Obrácený půlměsíc (1961), Tisíc a dvě noci (1967) a Světadíl pod Himálajem (1969).

cestování osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.