William Shakespeare,
génius alžbětínské doby

William Shakespeare,
génius alžbětínské doby

26. 4. 2014

Anglický dramatik, herec a slavný básník alžbětinské doby William Shakespeare, jehož dramata byla přeložena do desítek jazyků a dodnes se těší veliké oblibě, svým géniem pozvedl prestiž dramatického umění, které se do té doby nepokládalo za nic vznešeného. A přitom všem byl jen obyčejným neurozeným venkovanem bez vyššího vzdělání. Narodil se jako třetí z osmi dětí v rodině rukavičkáře ve Stratfordu nad Avonou a před 450 lety, 26. dubna 1564, byl pokřtěn.

Den narození Shakespeara byl některými historiky stanoven zpětně na 23. dubna, protože v té době bývaly křtiny tři dny po narození. Toto datum je pro historiky atraktivní i proto, že rovněž 23. dubna - ovšem roku 1616 - zemřel.

Shakespeare se v 18 letech oženil, měl tři děti, ale od své o osm let starší ženy Anny utekl do Londýna ke komediantům. V Londýně kvetlo divadlo a na trůně kralovala Alžběta, vzdělaná žena, podporující básníky i hudebníky. V roce 1592 byl již Shakespeare uznávaným hercem, dramatikem i básníkem. Stal se členem nové společnosti Služebníci lorda komořího. V ní hrál a psal pro ni hry. O čtyři roky později spolufinancoval divadlo Globe. Budova na jižním břehu Temže byla otevřena roku 1599 Shakespearovým dramatem Jindřich V. a komedií Jak se vám líbí.

Shakespeare ve svých dramatech často zpracovával staré náměty z anglické historie a z antiky. Psal i tragédie a sonety. K jeho nejznámějším historickým dramatům patří také například Richard III., slavné a dodnes úspěšné jsou další komedie Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské, Kupec benátský, Mnoho povyku pro nic či Veselé paničky windsorské. Klasikou jsou tragédie Romeo a Julie, Hamlet, Othello, Macbeth či Král Lear. V Zimní pohádce také představil "krásné Čechy" jako utopicky pohádkovou zem, omývanou bouřlivým mořem a navštěvovanou dravými šelmami. K postavě Williama Shakespeara ale také neodmyslitelně patří debata o tom, zda opravdu mohl být autorem všech her.

divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.