Dopřejme si: začíná food
festival Slavnosti chřestu

Dopřejme si: začíná food
festival Slavnosti chřestu

12. 5. 2012

Argentinský hovězí steak s chřestem přelitý holandskou omáčkou, filety ze štiky podávané se zeleným chřestem nebo marinovaný chřest v cukrovém grepu mohou ochutnat návštěvníci gastronomického festivalu Slavnosti chřestu. Gastronomická akce začíná ve dvacítce restaurací v osmi tuzemských městech a potrvá až do 31. května.

„Cílem je lidem přiblížit tuto netradiční potravinu, která k naší kuchyni patří jako chléb, svatební koláčky nebo zabíjačka. Někteří jen možná nevědí, co s ní pak v kuchyni. Od toho jsou tu Slavnosti chřestu,“ řekl agentuře ČTK o akci Michal Burian z projektu Stezky dědictví. Ten pomáhá gurmánům vyhledat restaurace, ve kterých mohou ochutnat regionální speciality.

Festivalu se účastní deset restaurací z Prahy, čtyři z Brna a po jedné z Plzně, Pardubic, Horoměřic u Prahy, Olomouce, Kroměříže a Zlína. Šéfkuchaři těchto restaurací připravili pro festival speciální tříchodová menu v cenách od 300 do 500 korun.

Součástí festivalu jsou také chřestové slavnosti v Ivančicích u Brna od pátku 18. do neděle 20. května. Na takzvaných \"vaneckých\" slavnostech si návštěvníci mohou koupit čerstvý chřest nebo v gastronomické zóně ochutnat chřestové pochoutky. Na ivančickém náměstí bude představena kuchyně osmi restaurací z jižní Moravy. Program budou provázet kuchařská vystoupení kulináře Petra Stupky a festival také navštíví špičkový kuchař Roman Paulus, držitel michelinské hvězdičky. Ve vinařské zóně budou zase lidé mít možnost ochutnat vína, která se k chřestu hodí.

Vstupenkou na festival je potvrzená rezervace stolu v restauraci na internetové adrese www.stezky-dedictvi.cz/festival-restaurace/.

festival gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.