Lépe než za mlada
Ilustrační foto: ingimage.com

Lépe než za mlada

27. 3. 2016

Nazrál čas a já jsem v 61. letech odešla z pracovního procesu na zasloužený odpočinek. Plánovala jsem si, jak budu ještě více cestovat a poznávat svět. Jenže člověk míní a vše je najednou jinak. Můj manžel vážně onemocněl a péče o něj vyžadovala hodně času. Byla to pro mne velice náročná doba.

Hledala jsem pro sebe náplň života a tu jsem našla ve sportu, ke kterému jsem měla vždycky blízko. Začala jsem trénovat jízdu na kole. Nejprve jen dvě hodiny denně a postupně jsem za tuto dobu hravě najela 40 km v okolí svého bydliště. Vždy je ale něco za něco. Přestala jsem po obědě sledovat televizi, stejně tam nebylo nic kloudného ke koukání.

Na prověření své fyzické kondice jsem si zadala úkol - ujet za roční cyklistickou sezonu 5 000 km. Nejhorší bylo ujet těch prvních 1 000 km. Kolikrát to dost bolelo a těch jmen, co jsem si dala. Postupně to bylo lepší a nakonec jsem najela 6 200 km, průměrnou rychlostí 23 km/hod. Musela jsem s kolem do servisu, protože jsem sjela pneumatiky.

Jízdě na kole vděčím za svoji tělesnou i duševní svěžest. Lépe zvládám veškeré životní těžkosti a trable. Není dobře, že jezdím sama, ale zatím to zvládám. Kolaři jsou solidární národ, a když vidí, že mám problém, zastaví a pomohou.

Při jízdě na kole se mi stanou i humorné příhody. Jednou v létě jsem jela krásným Kokořínským údolím a v mírném stoupání jsem dohonila tři funící a tlusté manažery na kolech. Pot z nich stříkal, a tak jsem je předjela. Ten poslední prohodil celý brunátný: "To jsem si nemyslel, že nás předjede holka".

Byla jsem milosrdná, neotočila jsem se na ně, aby neviděli, kdo je to vlastně předjel. Jen podotýkám, že jsem na sobě měla funkční cyklistické oblečení, brýle a samozřejmě helmu.

 

 

 

aktivní senioři cyklistika Můj příběh sport
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%