Lépe než za mlada
Ilustrační foto: ingimage.com

Lépe než za mlada

27. 3. 2016

Nazrál čas a já jsem v 61. letech odešla z pracovního procesu na zasloužený odpočinek. Plánovala jsem si, jak budu ještě více cestovat a poznávat svět. Jenže člověk míní a vše je najednou jinak. Můj manžel vážně onemocněl a péče o něj vyžadovala hodně času. Byla to pro mne velice náročná doba.

Hledala jsem pro sebe náplň života a tu jsem našla ve sportu, ke kterému jsem měla vždycky blízko. Začala jsem trénovat jízdu na kole. Nejprve jen dvě hodiny denně a postupně jsem za tuto dobu hravě najela 40 km v okolí svého bydliště. Vždy je ale něco za něco. Přestala jsem po obědě sledovat televizi, stejně tam nebylo nic kloudného ke koukání.

Na prověření své fyzické kondice jsem si zadala úkol - ujet za roční cyklistickou sezonu 5 000 km. Nejhorší bylo ujet těch prvních 1 000 km. Kolikrát to dost bolelo a těch jmen, co jsem si dala. Postupně to bylo lepší a nakonec jsem najela 6 200 km, průměrnou rychlostí 23 km/hod. Musela jsem s kolem do servisu, protože jsem sjela pneumatiky.

Jízdě na kole vděčím za svoji tělesnou i duševní svěžest. Lépe zvládám veškeré životní těžkosti a trable. Není dobře, že jezdím sama, ale zatím to zvládám. Kolaři jsou solidární národ, a když vidí, že mám problém, zastaví a pomohou.

Při jízdě na kole se mi stanou i humorné příhody. Jednou v létě jsem jela krásným Kokořínským údolím a v mírném stoupání jsem dohonila tři funící a tlusté manažery na kolech. Pot z nich stříkal, a tak jsem je předjela. Ten poslední prohodil celý brunátný: "To jsem si nemyslel, že nás předjede holka".

Byla jsem milosrdná, neotočila jsem se na ně, aby neviděli, kdo je to vlastně předjel. Jen podotýkám, že jsem na sobě měla funkční cyklistické oblečení, brýle a samozřejmě helmu.

 

 

 

aktivní senioři cyklistika Můj příběh sport
Autor: Hana Lafková
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Bárta
Paní Hanko, máte můj velký obdiv ! Já tolik nenajedu za rok ani při své autoturistice po vlastech českých ! No, to jsem přehnal - po Moravskoslezském kraji....
Hana Lafková
Děkuji všem za milé příspěvky, ale na té fotce to bohužel nejsem já. Jsem hodně nakrátko ostříhaná tmavovláska a mám hezčí kolo (modré) a ladí mi k helmě. Chichichi.
Soňa Prachfeldová
Škoda Hanko, že nebydlíš poblíž, nemám parťačku na kolo, kámoška teď nemůže a ve dvou je to přece jen lepší. Hodně šťastných km přeji !
Elena Valeriánová
Pani Hanko, za tu holku máte 100 bodů! Gratuluji Vám k ujetým kilometrům na hlavně k vaší vůli a zapálenosti!
Václava Felixová
Úžasné a inspirující,gratuluji a přeji ať se stále daří :)
Helena Votíková
Moc vám fandím, tolik km uff. Pěkná fotka, obdivuji vlasy, já když si nandám ten kokos na hlavu tak pak mám vlasy jak po tornádu :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
foto velmi pěkné -moc vám to sluší. Nebo to není vaše foto?
Jana Šenbergerová
Hanko, ať ti to dlouho a bezpečně jezdí. My jezdíme rádi, ale bez cyklistického vybavení, takže vlastně nesportujeme, jen rekreačně popojíždíme. :-)
Marie Seitlová
Ahoj Hani, vítám tě opět na ičku. Jsi super cyklistka. Těším se na tebe v Loučné, nepřijedeš na kole ?
VANDA Blaškovič
A co fota, paní Hano? Dodáte? Ty by, asi ne jenom mne, zajímaly. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.