Slezkoostravský hrad
se z ruiny stal atrakcí

Slezkoostravský hrad
se z ruiny stal atrakcí

15. 5. 2014

Slezkoostravský hrad oslaví desáté výroční od svého znovuotevření. V roce 2004 se začal postupně z ruiny odkázané k demolici měnit na atraktivní turistický cíl. Ještě v roce 2004 se návštěvnost pohybovala kolem 4000 lidí, v posledních letech na něj zavítá až 130 tisíc návštěvníků ročně. Patří dokonce mezi nejvyhledávanější cíle v Česku, kam lidé míří za zábavou. Mezi hrady byl v roce 2012 čtvrtým nejnavštěvovanějším.

"V roce 2003 zde byly trosky. Památkáři navrhovali demolici a umístění cedule, že tady stál Slezskoostravský hrad," vzpomínal ředitel Ostravského výstaviště Karel Burda. Vedení města tehdy ale rozhodlo, že hrad chce, a svěřilo ruiny do správy výstaviště. "Postupně jsme začali s dostavbou zničených budov a obsazovali jsme místnosti expozicemi," řekl.

Město do oprav a dostavby investovalo téměř 70 milionů korun. Dnes to je hrad funkční. "Roční náklady spojené s provozem jsou pět milionů korun. Vyděláme přibližně čtyři miliony. Milion korun je pak dotace z města," uvedl Burda. Podle statistik České centrály cestovního ruchu Czech Tourism se hrad drží v posledních pěti letech mezi dvacítkou nejnavštěvovanějších turistických cílů v Česku.

K jubileu správci hradu chystají 17. a 18. května Hradní slavnosti. Během nich se představí šermíři, historické muziky, katovská dílna, pouliční divadlo, kejklíři i rytíři. Návštěvníkům pořadatelé představí deset etap z historie hradu, od období Keltů až po napoleonské války.

První písemná zmínka o Slezkoostravském hradu pochází z roku 1297. V roce 1508 hrad koupil Jan Sedlnický z Choltic a hrad byl proměněn na renesanční zámek. Už na počátku třicetileté války se však stal terčem rabování. Od roku 1714 byl hrad využíván hlavně pro administrativní a hospodářské účely. Poslední majitelé jej opustili v roce 1903, kdy se budovy vlivem poddolování začaly propadat. Dál ale sloužily jako zámečnická dílna či stáje. Od konce 90. let patřil už značně zdevastovaný areál městu.

hrady a zámky naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.