Zemřel osobní tlumočník
sovětských diktátorů

Zemřel osobní tlumočník
sovětských diktátorů

16. 5. 2014

V Moskvě zemřel Viktor Suchodrev, svého času známý osobní tlumočník sovětských vůdců Nikity Chruščova, Leonida Brežněva a Michaila Gorbačova. Oznámil to moskevský rozhlas. Uznávaný lingvista a diplomat vyrůstal v letech druhé světové války v Londýně. Skonal ve věku 82 let.

Suchodrev byl až do své smrti v Rusku označován za celebritu, zejména vzhledem k důvěrné znalosti tajů sovětské zahraniční politiky. Tlumočil nejen šéfům sovětské komunistické strany, ale i premiéru Alexeji Kosyginovi nebo dlouholetému ministru zahraničí Andreji Gromykovi, kteří tradičně neovládali žádný světový jazyk.

Nejsvízelnější profesní výzvou byl ale pro Suchodreva údajně Chruščov, jehož slovník byl plný nespisovných výrazů, přísloví a svérázných žertů. Zvlášť působivě prý na Suchodreva zapůsobila Chruščovova řeč v roce 1956 adresovaná západním velvyslancům v Moskvě. Sovětský vůdce tehdy šokoval západní svět prohlášením "my vás pohřbíme".

Suchodrev působil i v sovětských diplomatických funkcích a v aparátu OSN. Do penze odešel v roce 1994.

SSSR
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...