Co je dobré vědět při koupi
nového péřového výrobku

Co je dobré vědět při koupi
nového péřového výrobku

19. 5. 2014

O renovaci starších péřových produktů, například polštářů či přikrývek, jsme již psali v předchozích článcích (viz texty Máte doma klasické péřové přikrývky? Pak máte poklad! Víte, v čem spíte? Udělejte ze staré peřiny novou). Jak ale postupovat, jestliže plánujete nákup nového výrobku? Poradíme vám, jak na to.

Péřová náplň

Nejčastěji jsou výrobky plněny peřím z husy nebo kachny. Z hlediska tepelné izolace je vhodnější husí peří. Kachní je méně výhřevné, má kratší životnost a může být cítit.

Důležité je také zpracování peří. Drané peří se získává oddělením praporů od ostnu pírka. Do náplně je použita pouze jemná složka. Sekané peří obsahuje i části ostnů, které bývají ve výrobcích na dotek nepříjemné. Je-li navíc peří naplněno do nekvalitní sypkoviny, může vás „píchat“.

Pro nízkou hmotnost a zároveň vysokou hřejivost je ceněno zejména prachové peří. Vyšší podíl prachového peří oceníte zejména v přikrývkách, které vás příjemně zahřejí a přitom budou komfortně lehké. Logicky se nabízí, že čím více prachového peří, tím lépe. Pro polštáře to však zcela neplatí, neboť bychom i při velkém množství tohoto (drahého) peří nezískali potřebný objem.

„Pro plně dostačující střední kvalitu péřových výrobků doporučujeme zhruba 20 procent prachového a 80 procent krycího peří. Pro luxusnější výrobky pak poměr půl na půl. Při údajích uvádějících podíl prachového peří blížící se k 100 procentům buďte velmi obezřetní, zvláště když výrobek bude za podezřele nízkou cenu,“ říká Veronika Marešová z firmy Peří Mareš.

Barva peří nemá vliv na jeho kvalitu. Přesto bývá ceněno tradičně světlé peří. Důvod je spíše estetický. Tmavší peří může skrz světlou sypkovinu prosvítat. „Do našich nových výrobků používáme vždy kvalitní husí, drané peří. Vybrat si můžete ze dvou směsí – standard (20 % prachového peří) a prachové (50 % prachového peří). Jiný poměr lze individuálně domluvit,“ podotýká Marešová.

Sypek

Sypek je povlak, do kterého je peří naplněno. Barva nebo potisk vzoru sypku samozřejmě záleží na subjektivním vkusu. Co se týká materiálu, obvykle je sypek vyráběn z bavlny. Látka může obsahovat příměs polyesteru, popřípadě také viskózy. Podmínkou kvalitního sypku je jeho zdravotní nezávadnost, stálobarevnost a nepropustnost peří.

„Preferujeme přírodní materiály, proto veškerá látka, kterou nabízíme, je 100procentně bavlněná. Vybrat si můžete z mnoha provedení – jednobarevné, vzorek kostiček nebo peříčka. Veškerá naše sypkovina je atestovaná na zdravotní nezávadnost (i pro děti do 3 let), stálobarevnost i nepropustnost peří,“ uvádí Marešová.

Ušití výrobku

Peří má být plněno do částečně předšitého sypku. Při zašívání látky je důležité, aby použité nitě byly kvalitní a nehrozilo jejich přetržení. Prošívané deky jsou ušity po obvodu a v ploše výrobku.

Důvodem prošívání dek je rovnoměrné rozložení peří. Prošití může být částečné nebo do uzavřených obrazců. Vhodnější je prošití do kostek. Při výběru prošívané deky se zaměřte také na počet kostek. Deka klasického rozměru 140x200 cm by standardně měla být prošita do 35 kostek (7 na šířku x 5 na výšku). Tímto počtem kostek je zajištěno optimální přilnutí přikrývky k  tělu. Většina výrobců však šije z důvodu menší časové náročnosti pouze 24 kostek.

Cena

Pokud hledáte nejlevnější péřový výrobek, mějte na paměti, že častým důvodem nízké ceny je použití kachního, nikoli husího peří. Dalším faktorem, který ovlivňuje cenu, je technologie zpracování.

Levnější bývá sekané, nikoli drané peří. Finanční částka závisí také na podílu prachového peří. Někteří výrobci mají různě vysoké ceny s ohledem na použitý druh sypku – z hlediska materiálu i barevného provedení. Za prošití přikrývek je standardně účtována vyšší částka než za přikrývky bez prošití (duchny). „Naše ceny se liší podle použité náplně (standard/prachová) a dle zvolené barvy sypku. Jednobarevné jsou levnější, se vzorem jsou nepatrně dražší. Cena přikrývek se liší dle způsobu ušití: bez prošití/s prošitím. Rádi všem zákazníkům poradíme jak na našich pobočkách, tak i na bezplatné infolince 800 100 488,“ dodává Veronika Marešová.

Tip – bederní pás

Kromě přikrývek, spacích pytlů či oblečení je peří ideální pro další výrobek: bederní pás.  Využívá vynikajících izolačních schopností peří, díky němuž máte záda stále v teple, přináší úlevu při bolestech zad ze „zatuhlých svalů“, je také vhodný jako prevence prochladnutí zad či zánětů ledvin. Firma Peří Mareš garantuje kvalitní ruční práci profesionálních švadlen, univerzální velikost (60 až 160 cm v pase) a dvě provedení: maskáčové (zodolněný materiál, vhodný především pro venkovní aktivity) a světlé na doma. Péřový bederní pás je ideální pro chladnější rána i večery – na zahrádku, k posezení u grilu, pro rybáře či myslivce.

spánek
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.